Din data de 20 ianuarie, Casa Albă se bucură de un nou rezident. Doar acest lucru minor, și controversele deja abundă în jurul faptului că fiica lui Trump va lua rolul Primei Doamne, în locul soţiei lui. Restul mandatului se anunţă la fel de „neortodox”.

Donald Trump este al 45-lea președinte american și totodată cel mai bogat și cel mai în vârstă. Declaraţiile sale adunate de-a lungul anilor, dar reiterate chiar și în campania electorală, despre minorităţi, fie ele de sex, etnie sau rasă, împreună cu legăturile sale rusești și cu certurile cu serviciile de informaţii îl fac să fie și cel mai controversat președinte. Așadar, în privinţa sa și a impactului pe care politicile sale îl vor avea asupra viitorului Americii, dar și al Europei, orice previziune din acest moment este muncă de ghicire. Atunci când citim articole care anunţă ba catastrofe, ba reforme nemaipomenite trebuie să le luăm drept exprimarea în scris a temerilor sau a speranţelor analiștilor și jurnaliștilor. Vom vedea peste patru ani cine au fost optimiștii, cine au fost pesimiștii și cine au fost realiștii. Dar, pentru comparaţie, să facem mai întâi tabloul zilei de astăzi, a învestirii în funcţie a lui Trump, zi așteptată deopotrivă de susţinători și de protestatari.

Vocea susţinătorilor

„Ne putem aștepta la multe”, a spus Newt Gingrich, fost președinte al Camerei Reprezentanţilor. „Donald Trump este un om de acţiune. Cred că în primele săptămâni o mulţime de acte normative emise de administraţia Obama vor fi abrogate. Cred că o să vedem acţiuni pe mai multe fronturi și cred că aceste acţiuni vor fi de succes în primele săptămâni.” Va modifica Donald Trump relaţia Statelor Unite cu NATO? „Da, dar nu foarte profund. Bănuiesc că va fi foarte sever cu acele ţări care nu cheltuie nici măcar 2% din PIB pentru apărare. Le va cere socoteală.” Poate deveni Donald Trump rezonabil? „Da, poate. Dar aceasta înseamnă că va eșua”, declară Gingrich, unul dintre cei mai apropiaţi sfătuitori ai lui Trump din campania electorală, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel și citat de RFI.

Donald Trump vine la Casa Albă cu un deziderat clar, de a face schimbări fundamentale privind fiecare aspect al guvernului federal. Mandatul său nu este unul partizan. Nu este dator nimănui, cu excepţia celor care l-au votat. Prin urmare, Trump este în poziţia de a reinventa guvernul federal în favoarea poporului american, scrie Washington Times.

„Americani de toate soiurile sunt pregătiţi să îl sărbătorească pe Donald Trump, în această zi de început a unei noi ere”, subliniază pozitiv NYPost pe prima pagină.

Vocea opoziţiei

Trump va păși pe treptele Capitoliului drept cel mai puţin popular președinte ales din ultimii 40 de ani. Democraţii boicotează ceremonia, s-au organizat proteste și marșuri, Hollywoodul este împotriva lui. Lumea îl va urmări îndeaproape pentru a vedea dacă se va ţine de promisiunea pe care a făcut-o și va deveni „prezindeţiabil”, scrie Time.

„Este evident pentru oricine a fost atent că viitoarea administraţie va fi coruptă pe faţă. Dar măcar va fi eficientă în corupţia ei?” se întreabă economistul laureat cu Premiul Nobel, Paul Krugman, în New York Times, anticipând că măcar o criză serioasă va ateriza în poalele lui Trump în timpul mandatului său.

„O tragedie americană” este titlul unui articol marca The Atlantic. O tragedie pentru republica americană, pentru Constituţia americană și un triumf al forţelor misoginismului, rasismului, autoritarismului, de pretutindeni. „Nu este fascism, dar este felul în care fascismul începe”, vrea să spună articolul.

Cum rămâne cu Europa?

„Și dacă epoca Trump nu va slăbi Uniunea Europeană, ci o va face mai puternică?”, întreabă Bloomberg. Dacă Trump va acţiona conform opiniilor sale, Europa se va vedea obligată să joace un rol geopolitic mai independent. O majoritate puternică a membrilor Parlamentului European susţin deja integrarea militară a UE. Este probabil ca oportunismul lui Trump să crească acest sprijin, în special în ţările apropiate graniţelor Rusiei. O altă zonă în care UE ar putea fi mai unită datorită lui Trump este comerţul. „Epoca Trump” nu va dura veşnic, dar ar putea face suficient rău relaţiilor Statelor Unite cu Europa. Europenii pot să considere în avantajul lor că e bine să fie pregătiţi pentru şocuri similare în viitor, citează RFI, iar cei de la Financial Review par să creadă și ei că este un scenariu plauzibil.

  1. Victoria lui Trump este un cutremur rezultat din mișcările tectonice care în prezent destabilizează o mare parte a ţărilor vestice, cauzat în special de ridicarea ţărilor emergente și de războaiele din lumea arabă. Victoria sa nu se poate numi o victorie a oamenilor împotriva elitelor, fiindcă a avut cu 2 milioane de voturi mai puţin decât Hillary Clinton. Dar este, fără îndoială, expresia unui vot antisistem. „Deși victoria sa ar trebui să ne alarmeze, mai degrabă posibilele consecinţe ar trebui să ne mobilizeze pe noi, europenii”, scriu Enrico Letta, fost premier italian, și Yves Bertoncini, director al Institutului Jacques Delors în Euractiv.

EuObserver o citează pe Hannah Arendt, care scria, în 1954, că „America a fost deopotrivă un vis și un coșmar pentru Europa”. Într-un sondaj realizat în 2016 în 10 ţări europene, 85% dintre europeni au declarat că nu au încredere în Donald Trump când vine vorba de politica externă a SUA. „Rămâne de lămurit în următorii ani dacă Europa va vedea în America din nou un vis sau un coșmar”, conchid jurnaliștii.

Mircea Geoană, fost ministru de externe și ambasador în Statele Unite, crede că noul preşedinte american va înţelege că relaţia cu Europa este vitală pentru America, nu doar pentru Europa. Totodată, există un pericol de instabilitate globală dacă Trump se va lansa concomitent în multiple dosare „fierbinţi”, precum deschiderea unui front de război comercial cu China, problema Orientului Mijlociu, cea a luptei împotriva ISIS şi a problemei din Siria, redeschiderea dosarului iranian, problema unui singur stat în Israel, subminarea NATO, relansarea relaţiei cu Rusia etc. America nu este destul de puternică și pregătită să facă faţă unui asemenea asalt de probleme.

Ce se aude dinspre Rusia

Relaţia dintre Trump și Europa s-ar putea să nu funcţioneze, dar cu siguranţă că va fi ceva diferit, scrie Russia Today, care îl citează pe ministrul italian de externe plângându-se la Forumul Economic de la Davos că principala problemă a Europei este că nu are o viziune puternică, precum cea care a stat în spatele Brexitului și a victoriei lui Trump.

„Pot să vă spun, pe baza relatărilor corespondentului nostru la Moscova, că interesul acolo pentru Trump și noua administraţie este enorm. Nu-i neapărat euforie – se pun multe întrebări –, dar lumea e fascinată și se întreabă dacă Trump se va dovedi un mare prieten al Rusiei sau cineva care l-a tras pe sfoară pe Putin și care se va întoarce împotriva lui. E predictibil? Bineînţeles, Kremlinul pune mare accent pe predictibilitate, și acesta ar putea fi pentru ei un motiv de îngrijorare”, declara pentru RFI redactorul-șef adjunct al departamentului de știri externe de la cotidianul Washington Post, Will Englund.