Brazilia acuză un misionar american de genocid

140

Departamentul Brazilian pentru Relaţii cu Indigenii (Funai) a acuzat un misionar american că a expus membrii unui trib indigen la boli și posibil moarte, relatează The Guardian.

Steve Campbell, un misionar creștin, a intrat luna trecută în arealul ocupat de tribul Hi-Merimã, unul dintre cele câteva zeci de triburi din Brazilia care nu au avut niciun contact cu lumea din afara lor.

„Acesta este un caz de violare a drepturilor și de expunere a unei populaţii indigene la riscul de moarte”, a afirmat un purtător de cuvânt al Funai într-o declaraţie scrisă remisă de Reuters. „Chiar dacă nu a avut loc un contact direct, probabilitatea transmiterii de boli către populaţia izolată este ridicată.”

Experţii avertizaseră deja asupra posibilităţii ca numărul misionarilor care încearcă să intre în contact cu triburile izolate din Brazilia să crească după ce noul președinte al ţării, Jair Bolsonaro, a numit un predicator evanghelic în funcţia de ministru al relaţiilor cu indigenii.

În timpul campaniei sale, Bolsonaro a promis să redeschidă ariile protejate și să nu ofere „nici măcar un centimetru” popoarelor indigene sau celor descendente din sclavi fugari, numite quilombolas.

Campbell, care nu a putut fi contactat de presă pentru o reacţie, campase în zona ocupată de Hi-Merimã și invadase una dintre taberele recent abandonate de trib, a arătat Funai.

Autorităţile nu au prea multe informaţii despre acest trib, care trăiește în zona Amazonului. Membrii Hi-Merimã sunt cunoscuţi pentru faptul că resping contactul cu lumea exterioară tribului și întreţin relaţii ostile chiar și cu alte comunităţi indigene.

Nu se cunosc detalii despre ce fel de pedeapsă îl așteaptă pe Campbell, iar Funai a declarat că încă nu l-a reclamat autorităţilor capabile să ia măsuri. Agenţia guvernamentală va notifica Poliţia sau procurorii săptămâna aceasta.

Potrivit presei locale, Campbell ar fi declarat că a intrat în zonă din greșeală, în timp ce îi învăţa pe membrii tribului vecin – Jamamadi – să folosească un dispozitiv GPS. Campbell trăiește de ani buni în sânul tribului, însă Funai spune că nu era autorizat să facă acest lucru.

În urmă cu două luni, un alt misionar creștin din Statele Unite care a încercat să contacteze un trib izolat, de data aceasta din Golful Bengal, a fost ucis de indigeni.