Brazilia angajează 4.000 de doctori cubanezi pentru a-i trata pe săraci

79

Brazilia va importa mii de doctori din Cuba, pentru a lucra în zonele unde serviciile medicale și doctorii sunt foarte puţini, ministrul de Externe, Antonio Patriota, apreciind planul ca cea mai bună cale de a oferi servicii medicale populaţiei braziliene.

 Ministerul Sănătăţii a confirmat pe site-ul instituţiei că a semnat o înţelegere cu Organizaţia de Sănătate Pan-Americană, prin care va angaja 4.000 de doctori cubanezi, care sunt așteptaţi să ajungă în Brazilia până la sfârșitul anului. Primii 400 sunt programaţi să ajungă în câteva zile.

Guvernul brazilian a apelat la această soluţie după ce a eșuat să atragă destui doctori locali și din străinătate în programul „Mai mulţi doctori". Acest program a fost înfiinţat după recentele proteste masive ale brazilienilor, care cereau servicii publice mai bune. Programul este făcut să trimită doctori în zonele rurale și urbane unde se înregistrează cele mai mari lipsuri, pentru o perioadă de trei ani.

Angajarea doctorilor cubanezi a atras furia celor brazilieni, care spun că în acele zone defavorizate lucrează deja destui specialiști, care ar avea nevoie doar ca guvernul să investească în infrastructura spitalelor și în programe de sănătate mai bune.

În program sunt implicate 3.500 de orașe și sate care au nevoie de un total de 15.000 de doctori. Doar 1.300 s-au înscris să facă parte din program, dintre care doar 1.000 sunt brazilieni, scrie AP.