Paradoxul violenţei creştine: Jiu-Jitsu pentru Christos

13

Se ştie despre Brazilia că înregistrează un adevărat boom în ceea ce priveşte aderarea locuitorilor ei la confesiunile creştine. Compromisul îşi are şi el rolul lui în această situaţie, spun criticii.

Expansiunea creştinismului în Brazilia cunoaşte un adevărat boom. Biserici creştine aparţinând diverselor confesiuni apelează la metode care mai de care mai creative pentru a se promova. Una dintre cele mai controversate metode este îmbinarea educaţiei în privinţa artelor marţiale violente şi educaţia creştină.

Biserica Evanghelică pentru Reînviorare din São José dos Campos, în estul São Paolo, oferă programe de Jiu-Jitsu cu scopul de a promova sportul, precum şi de a le crea oamenilor care nu merg la biserică un cadru în care să Îl poată cunoaşte pe Dumnezeu. Proiectul bisericii este susţinut de Liga Braziliană pentru Jiu-Jitsu şi este supravegheat de doi pastori.

Iniţiativa a fost motivată astfel pe pagina de Facebook a bisericii: „Dumnezeu îi foloseşte pe cei neînţelepţi pentru a-i face de ruşine pe cei înţelepţi, pe cei slabi, pentru a-i face de ruşine pe cei puternici, muşchii nu folosesc la nimic dacă nu ai tehnică, credinţă şi control. Jiu-Jitsu pentru Christos."

Dar nu toţi sunt de acord cu o astfel de abordare, relatează Christian Post. Un lider religios din Brazilia a criticat mişcarea şi a amintit că violenţa nu trebuie să fie trecută cu vederea, chiar dacă operează sub eticheta de „sport".