Preşedinta Braziliei îşi amână vizita în SUA din cauza unui presupus spionaj

24

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff şi-a amânat vizita în SUA din cauza unui presupus spionaj al National Security Agency în ceea ce priveşte corespondenţa preşedintei, a guvernului şi a companiei petroliere de stat.

Liderul brazilian de stat Dilma Rousseff şi-a amânat vizita în SUA din cauza unui presupus spionaj al National Security Agency în ceea ce priveşte corespondenţa prezidenţială, a guvernului şi a companiei petroliere de stat din Brazilia.

Potrivit informaţiilor care reies din documentele furnizate de Edward Snowden, se pare că agenţia americană ar fi spionat-o pe preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff şi consilierii săi. Informaţiile au fost publicate la începutul lunii de către ziaristul Glenn Greenwald, cel care a primit peste 5.000 de documente secrete de la Snowden, notează digi24.ro.

Reacţiile autăritoţilor braziliene nu s-au lăsat mult timp aşteptate. Dilma Rousseff i-a cerut preşedintelui Barack Obama explicaţii, însă acesta i-a spus că acţiunile de spionaj ale NSA sunt asemănătoare cu cele ale altor ţări.

José Eduardo Cardozo, ministrul justiţiei a declarat că dacă aceste informaţii se dovedesc a fi adevărate, situaţia este inacceptabilă, deoarece presupune un atac la adresa suveranităţii braziliene. Luiz Figueiredo Machado, ministrul de externe, a declarat de asemenea că i se pare o încălcare nepermisă şi inacceptabilă a suveranităţii Braziliei.