Toţi episcopii catolici din Chile și-au înaintat demisiile

1023

Situaţie fără precedent în Biserica Catolică: toţi cei 34 de episcopi catolici din Chile și-au înaintat demisiile pe fondul unui scandal sexual impropriu gestionat de autorităţile Bisericii Catolice, în frunte cu papa, după cum singur a declarat.

Scandalul sexual din Chile datează încă de la începutul anilor 2000, când mai multe persoane au alertat autorităţile bisericii despre abuzuri sexuale asupra minorilor care s-au petrecut în parohia preotului Fernando Karadima, din Santiago, în anii 1970-1980. I-a luat Vaticanului aproape 10 ani să demareze o investigaţie, la presiunea publică, în urma căreia Karadima a fost eliberat din funcţie și „condamnat la o viaţă de penitenţă și rugăciune”. Până în ziua de azi, preotul neagă acuzaţiile care i s-au adus.

Scandalul a căpătat noi proporţii acum trei ani, când papa Francisc l-a numit pe Juan Barros, un protejat al lui Karadima, în funcţia de episcop al diocezei sudice Osorno. Deși acuzat de victimele lui Karadima că Barros a știut de abuzuri și l-a acoperit pe prietenul său, papa Francisc nu s-a lăsat convins, ba, mai mult, în cadrul vizitei sale în Chile de la începutul acestui an s-a arătat extrem de iritat de situaţie, susţinând că, în lipsa unor dovezi clare, acuzaţiile împotriva lui Barros sunt doar „calomnii”. Atitudinea sa a șocat credincioșii din Chile, care și-au exprimat uimirea în public.

În final, papa a decis să îl trimită în Chile pe cel mai respectat investigator al Vaticanului pe teme de abuz sexual, arhiepiscopul Charles Siciuna. Acesta a stat de vorbă cu 64 de victime dispuse să mărturisească prin ce au trecut și a întocmit un raport de 2.300 de pagini, care l-a făcut pe papă să se simtă rușinat atât de cele întâmplate, cât și de atitudinea și erorile sale de judecată. Într-o scrisoare publică, papa a declarat că a făcut „greșeli grave de judecată și de percepere a situaţiei, mai ales din cauza lipsei informaţiilor veridice și echilibrate”, le-a cerut iertare victimelor și i-a convocat pe cei 34 de episcopi chilieni la Vatican.

Decizia episcopilor de a demisiona în masă vine după patru zile de discuţii între patru ochi cu papa Francisc. Conform unui rezumat de zece pagini pe care papa l-a înmânat episcopilor și care prezenta unele din concluziile raportului întocmit de Siciuna, se vorbește despre abuz de putere din partea întregii ierarhii a Bisericii Catolice din Chile, incluzând suprimarea acuzaţiilor de abuz sexual, transferarea celor acuzaţi în alte poziţii în care aveau contact cu copii, interferarea în investigaţiile canonice, exercitarea presiunii asupra investigatorilor și chiar distrugerea de dovezi. Documentul a fost obţinut pe surse de către o televiziune din Chile.

Episcopii, printre care și Barros, și-au dat demisia în masă, prezentând scuze victimelor, credincioșilor și întregii Biserici Catolice. Papa urmează să decidă dacă va accepta aceste demisii, punând astfel capăt unui capitol dureros pentru imaginea Bisericii Catolice, sau dacă le va refuza și va decide începerea unui proces canonic în dreptul fiecăruia, care s-ar putea termina nu doar cu o demitere din funcţie, ci și cu retragerea a tuturor titlurilor și beneficiilor. „Vrem acţiuni concrete. Nu vreau ca abuzatorul meu să se retragă într-o viaţă de prosperitate”, a declarat una dintre victime. De procese penale nu mai poate fi vorba, fiindcă a trecut prea mult timp de la săvârșirea actelor.