Esenţiale în weekend

65

Nicolas Maduro, pentru a doua oară președinte al Venezuelei

Deși opoziţia din Venezuela a boicotat alegerile care au avut loc duminică, considerându-le nelegitime, Nicolas Maduro este pentru a doua oară președinte al Venezuelei, cu un mandat de șase ani, după ce a obţinut 67,7% din voturile alegătorilor.

„A fost o zi istorică! Ziua unei victorii eroice! Ziua unei victorii frumoase. (…) Întreaga Venezuelă a triumfat! Democraţia a triumfat! Pace a triumfat! Constituţionalitatea a triumfat. Acestea au fost alegeri constituţionale, legitime și legale”, a declarat Maduro.

Statele Unite au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatul alegerilor de duminică şi că vor impune noi sancţiuni regimului condus de Maduro.

Actualmente, din cauza inflaţiei și a scăderii preţului petrolului, ţara se confruntă cu mari probleme economice, iar această situaţie a dus la proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, ce au avut ca rezultat decesul a peste 100 de manifestanţi.

Muntenegru ia măsuri împotriva imigranţilor ilegali

Cu scopul de a opri imigraţia ilegală, Muntenegru ia în calcul ridicarea unui gard la graniţa cu Albania.

„În cazul unui aflux mai mare de migranţi, putem ridica un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Albania”, a declarat Vojislav Dragovic, șeful Departamentului pentru Supravegherea Frontierei de Stat din Muntenegru.

Muntenegru s-a confruntat în ultimii ani cu o creștere a fluxului de imigranţi care îi tranzitează teritoriul în scopul de a ajunge în ţări ale Uniunii Europene. Pentru a ajunge în ţări bogate ale Uniunii Europene, imigranţii traversează Grecia, Albania și Muntenegru.

Proteste în Maroc faţă de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim

Peste 10.000 de persoane au protestat duminică pe străzile din Casablanca, scandând „Moarte Israelului”, ca reacţie faţă de mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Protestatarii au fluturat steaguri palestiniene și au avut pancarte pe care scria „Al Quds (Ierusalim), capitala eternă a Palestinei”. Protestul vine la scurt timp după ceremonia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim, din 14 mai. În ziua în care Statele Unite și-au deschis noua ambasadă, trupele israeliene au ucis peste 60 de demonstranţi palestinieni în apropierea graniţei, în Gaza.

Decizia Președintelui Donald Trump de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a provocat reacţii internaţionale și a fost dur criticată de Autoritatea Palestinaină, de Amnesty International, de reprezenţanţi ai ONU, dar și de alte ţări.

Tragedie aviatică în Cuba

Autorităţile din Cuba au confirmat că 110 persoane au murit, iar trei femei sunt în stare critică în urma prăbușirii unui avion de pasageri de tip Boeing 737, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Havana, pe data de 18 mai. Printre victimele incidentului se află şi doi argentinieni şi un mexican.

Câţiva martori suţin că unul dintre motoare ar fi luat foc înainte ca avionul să se prăbuşească.

A fost recuperată cutia neagră a avionului și s-a demarat o anchetă pentru a se afla cauzele prăbușirii aeronavei. În urma acestui cel mai grav accident aerian din Cuba din ultimii 30 de ani, autorităţile au anunţat două zile de doliu naţional.

Autorităţile aviatice din Guyana au anulat anul trecut un zbor al aceleiași aeronave, care efectua zboruri charter, din cauza unor preocupări serioase privind siguranţa zborului.

Noua Zeelandă, prima ţară din lume care a adoptat steagul intersex

Pentru a marca Ziua Internaţională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei (IDAHOBIT), de săptămâna trecută, Noua Zeelandă a devenit prima ţară din lume la al cărei parlament s-a arborat steagul intersex. Termenul are în vedere persoanele născute cu cromozomi, hormoni sau funcţionalităţi ale organismului care nu se încadrează complet în sexul masculin sau feminin.

IDAHOBIT se sărbătorește în fiecare an pe data de 17 mai, din 1990, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a eliminat homosexualitatea din Clasificarea Internaţională a Bolilor (ICD).

Steagul intersex a fost creat în 2013 de Intersex Human Rights Australia, iar culorile adoptate, galben și violet sunt neutre din punct de vedere al sexului.

„Arborarea steagului pe clădirea parlamentului a fost o recunoaștere oficială a faptului că nimeni nu este trecut cu vederea și că dorim să reprezentăm drepturile tuturor”, a declarat deputatul Jan Logie.

Testul dinţilor lui Hitler

În urma unei analize a unui set de dinţi despre care se crede că i-au aparţinut lui Adolf Hitler, concluziile echipei de patologi francezi care s-au ocupat de cercetare sunt clare și pun capăt oricăror speculaţii conform cărora liderul nazist ar fi scăpat într-un fel cu viaţă în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Este prima dată când autorităţile ruse au permis examinarea rămășiţelor lui Hitler, rămășiţe ce datează de peste 70 de ani. Astfel, echipa a primit permisiunea de a analiza un set de dinţi ţinuţi la Moscova care au fost recuperaţi de la Berlin la începutul lunii mai a anului 1945.

„Dinţii sunt autentici – nu există nicio îndoială. (…) Hitler nu a fugit în Argentina cu un submarin, nu se află într-o bază secretă în Antarctica sau pe partea întunecată a lunii. (…) Studiul nostru demonstrează că Hitler a murit în 1945”, a declarat dr. Philippe Charlier, coordonatorul proiectului.

Rezultatele au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute în Jurnalul European de Medicină Internă.

Scade sprijinul Irlandei de Nord pentru Brexit

Deși în anul 2016, populaţia din regiune a votat în proporţie de 56% pentru a rămâne în UE și 44% pentru a părăsi Uniunea Europeană, procentul celor care doresc ca ţara să nu mai facă parte din UE a scăzut cu 13%. Astfel, nord-irlandezii ar vota în proporţie covârşitoare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum asupra acordului final privind Brexitul.

„Proporţia celor care doresc să rămână a crescut de la referendumul din 2016, întrucât tot mai mulţi oameni au devenit conștienţi de posibilele inconveniente ce apar ca urmare a retragerii din UE, inconveniente ce ar afecta oamenii în calitate de cetăţeni, angajaţi sau angajatori”, a declarat Brendan O’Leary, profesor de știinţe politice la Universitatea Queens, din Belfast.

Într-unul dintre cele mai ample sondaje care analizează atitudinea și reacţile oamenilor faţă de Brexit, cercetătorii au arătat că sunt previzibile proteste tot mai dese împotriva retragerii din UE, care ar putea „repede să degenereze în violenţă”.

Sondajul a indicat, de asemenea, un nivel semnificativ de sprijin pentru proteste împotriva oricăror controale la graniţa dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, mai ales în rândul catolicilor, majoritari în comunităţile de la frontieră.

Atac armat într-un liceu din Santa Fe

Un atac armat care s-a soldat cu moartea a 10 persoane a avut loc vineri dimineaţă într-un liceu din Santa Fe, Texas, după ce o persoană înarmată a pătruns într-o sală de clasă și a deschis focul.

Autorul atacului armat, în care 9 elevi și 1 profesor au fost uciși și alte peste 10 persoane au fost rănite, este Dimitrios Pagourtzis, un adolescent de 17 ani. Acesta a fost reţinut de poliţiști după comiterea masacrului, produs la puţin timp după începerea cursurilor. Atacatorul a fost inculpat pentru omor şi plasat în detenţie. El riscă pedeapsa cu moartea.

Se pare că elevul ar fi fost ajutat în comiterea atacului de încă doi adolescenţi. Pagourtzis ar fi folosit o pușcă de mare calibru și un revolver, ambele arme deţinute legal de către tatăl său.

Motivele adolescentului de a comite masacrul rămân deocamdată necunoscute. Unii din colegii lui l-au caracterizat drept un adolescent liniştit, dar destul de singuratic. Informaţii găsite „în jurnalele sale de pe calculator şi telefon” arată că Pagourtzis intenţiona să se sinucidă după atac, a declarat guvernatorul Texasului, republicanul Greg Abbott.

Cea mai mică rată a natalităţii din America, în ultimii 30 de ani

Anul trecut America a înregistrat cea mai mică rată a natalităţii din ultimii 30 de ani. Astfel, aproximativ 3,85 milioane de bebeluși s-au născut anul trecut, în scădere cu 2% faţă de 2016. Acesta este cel mai mic număr din 1987, în timp ce natalitatea printre adolescente și femeile în vârstă de 20 de ani a scăzut, potrivit Centrului National pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Pe fondul recesiunii din 2007-2009, atât rata natalităţii – numărul de nașteri –, cât și fertilitatea au scăzut.

Pe măsură ce ţările devin mai dezvoltate, ratele de natalitate scăzute sunt tot mai comune, susţin experţii.

Rata scăderii fertilităţii din SUA este mai mică decât cea din Marea Britanie, însă America încă se bucură de o rată a fertilităţii mai mare.

Teroriștii bat în retragere în Siria

Începând cu a doua parte a lunii mai, regimul Assad și-a concentrat ofensivele asupra fortăreţei din Yarmouk, un cartier din sudul Damascului. Ofensiva a fost reluată duminică, 20 mai, după ce jihadiștii au evacuat zona.

În presă, scenele din Yarmouk de duminică au fost comparate cu cele din Stalingrad, în 1942, sau din Berlin, în 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu clădiri bombardate și drumuri transformate în moloz.

Deși armata neagă că a făcut vreo înţelegere cu gruparea teroristă și că se luptă cu insurgenţii până la final, activiști pentru drepturile omului au declarat că mai multe autobuze cu membri SI și familiile lor au părăsit tabăra înainte de atac, îndreptându-se spre stepa siriană, o zonă puţin populată aflată la est de capitala siriană, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului(OSDO).

Deși mai există teritorii extinse aflate la graniţele cu Turcia, Irak și Iordania care sunt în afara controlului regimului Assad, odată cu recâștigarea enclavei Yarmouk, guvernul sirian este pe cale să reia controlul total asupra capitalei.