Mexic: Primar legat de mașină și târât prin oraș de cetăţeni nemulţumiţi de starea drumurilor

352

Unsprezece oameni au fost arestaţi în sudul Mexicului după ce primarul satului lor a fost târât afară din biroul său, legat de o camionetă și târât pe străzi.

Poliţia a intervenit pentru eliberarea primarului Jorge Luis Escandón Hernández, despre care a raportat că nu a suferit răni majore.

Incidentul constituie al doilea atac al fermierilor, care au cerut ca primarul să-și îndeplinească promisiunea din campanie de a repara un drum local.

Autorităţile au suplimentat numărul ofiţerilor din cadrul forţelor de ordine în satul Chiapas, relatează BBC.

Primarii și politicienii locali din Mexic sunt adesea vizaţi de bandele de traficanţi de droguri atunci când refuză să coopereze în strategiile lor infracţionale, dar este mai puţin obișnuit ca aceștia să fie atacaţi din cauza nerespectării promisiunilor de campanie.

Primarul Escandón a declarat că îi va acuza pe cei 11 bărbaţi de răpire și tentativă de omor.

În videoclipul înregistrat de trecătorii din afara primăriei se vede cum un grup de bărbaţi îl scot pe primar din clădire și îl leagă de partea din spate a camionetei.

În scena surprinsă ulterior de camerele de supraveghere din zonă se poate observa primarul legat cu o frânghie în jurul mâinilor, în spatele camionetei, și târât pe străzile din Santa Rita, care face parte din Las Margaritas.

A fost nevoie de zeci de poliţiști municipali pentru a opri vehiculul și a-l salva pe primar. Câteva persoane au fost rănite în lupte între poliţie și cei care l-au răpit pe primar.

Într-un incident anterior, în urmă cu patru luni, un grup de bărbaţi au vandalizat biroul aceluiași primar, fiindcă nu l-au găsit la lucru.

În timpul alegerilor primarilor din Las Margaritas, Escandón a fost arestat el însuși, fiind suspectat că ar fi luat parte la o luptă cu susţinătorii unui candidat rival. A fost eliberat, din lipsă de probe.

Rata criminalităţii din Mexic se menţine constantă, la un nivel îngrijorător. La jumătatea acestui an, autorităţile mexicane au descoperit 337 de cadavre îngropate în morminte clandestine, nu mai vechi de 1 decembrie 2018.

Peste 200.000 de persoane au fost ucise și alte zeci de mii au fost date dispărute de la sfârșitul anului 2006, când guvernul mexican a cerut sprijinul armatei pentru eradicarea cartelurilor de droguri.

Fostul preşedinte mexican Felipe Calderón a mobilizat zeci de mii de militari pe străzi pentru a reprima cartelurile de droguri, dar această măsură a eşuat din cauza corupţiei, notează Adevărul. Strategia actualului preşedinte, Enrique Peña Nieto, constă în implementarea unor măsuri politice şi economice în vederea ameliorării guvernanţei şi condiţiilor de viaţă, însă nici aceste măsuri nu au efectele aşteptate.