Singapore a devansat SUA devenind cea mai competitivă economie din lume

159

Forumul Economic Mondial a apreciat Singapore ca fiind cea mai competitivă ţară din lume, în timp ce marile economii din Asia, inclusiv India și Indonezia, s-au depreciat în clasamentul anual.

„Raportul de competitivitate globală 2019”, publicat miercuri, a făcut ca statul-oraș din sud-estul Asiei să depășească Statele Unite și să ajungă pe primul loc în rândul a 141 de ţări și regiuni. Singapore a condus în clasament datorită infrastructurii, inclusiv a calităţii drumurilor și datorită eficienţei porturilor și a aeroporturilor sale.

Tensiunile geopolitice și comerciale alimentează incertitudinea și ar putea provoca o încetinire a creșterii economice a statului. Cu toate acestea, unele dintre statele cu cele mai bune rezultate în acest an par să aibă de câștigat de pe urma conflictelor comerciale dintre China și SUA, inclusiv Singapore și Vietnamul, arată raportul.

Sistemul financiar și stabilitatea macroeconomică din Singapore au contribuit de asemenea la creșterea ratingului său, în timp ce raportul a subliniat că, „pentru a deveni un hub global de inovaţie, Singapore va trebui să promoveze antreprenoriatul și să își îmbunătăţească în continuare baza de competenţe”, adaugă autorii raportului.

Vietnamul a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire în rândul ţărilor și regiunilor, ocupând locul 67 după un salt de 10 locuri, ajutat de războiul comercial care a împins producătorii să părăsească China.

India a fost retrogradată pe locul 68, în scădere cu 10 locuri faţă de anul trecut, ca urmare a deschiderii comerciale insuficiente și a deficienţelor la nivelul protecţiei drepturilor muncitorilor. India și Japonia au fost retrogradate și din cauza faptului că au puţine femei în câmpul muncii.

Pe lângă problemele legate de irosirea potenţialului de muncă al femeilor, raportul a subliniat și provocările Japoniei de a integra în câmpul muncii categorii cât mai diverse de oameni. A treia cea mai mare economie din lume a ajuns pe locul șase, dar raportul a lăudat ţara drept „unul dintre cei mai mari inovatori din lume”.

Hong Kongul a fost a treia economie competitivă la nivel mondial, în creștere cu patru locuri faţă de anul trecut, determinată de îmbunătăţiri ale sectorului său de sănătate și ale sistemului financiar. Viitorul teritoriului chinez este întunecat însă, având în vedere protestele pro-democraţie în curs de desfășurare.

România se află pe locul 51, din 141 de economii în ceea ce privește clasamentul competitivităţii la nivel global, urcând o poziţie faţă de 2018. Bulgaria se află pe poziţia 49, urcând 2 poziţii în clasament. Ungaria e acum pe 47, urcând o poziţie, iar Polonia, pe 37, păstrându-și același loc ca anul trecut.