Venezuela se îndreaptă spre dictatură

631

Liderii partidelor de opoziţie din Venezuela au fost ridicaţi de către poliţişti din locuinţele lor, conform anunţului făcut de rudele lor. Lumea occidentală a reacţionat imediat, în special Donald Trump exprimându-se foarte dur faţă de președintele venezuelean.

„Tocmai l-au luat pe Leopoldo de acasă. Nu ştim unde se află, nici unde l-au dus”, a scris pe Twitter soţia unuia dintre ei. Videoclipurile trimise de membrii familiei arătau ofiţeri înarmaţi cu arme automate luându-i pe Leopoldo Lopez, cel mai popular politician al ţării, și pe Antonio Ledezma, primarul orașului Caracas și forţându-i să urce în mașini. Lopez a fost plasat în arest la domiciliu în luna iulie, după trei ani de închisoare pentru presupusul rol jucat în protestele de stradă antiguvernamentale din 2014, iar Antonio Ledezma se află în arest la domiciliu din 2015.

Noua plasare în arest ar fi consecinţa faptului că ambii lideri de opoziţie au cerut în ultimele zile venezuelenilor să se alăture protestelor împotriva lui Maduro în legătură cu crearea Adunării Constituante, abia votată duminică. Scrutinul a fost criticat în întreg spaţiul occidental ca un atac la adresa libertăţilor democratice, în condiţiile în care se consideră că prin noua configuraţie politică puterile lui Maduro cresc în mod discreţionar. „A fost o fraudă premeditată”, a declarat Ledezma, în vârstă de 62 de ani, într-un videoclip postat cu doar câteva ore înaintea arestului, adăugând că este conștient de riscul la care se expune. „Știm că aparatul de stat a fost pus în slujba regimului totalitar, a tiraniei”, a continuat acesta, conform The Wall Street Journal.

Anterior arestării, liderii opoziţiei au declarat că sunt pregătiţi pentru un nou val de represiune. „Fiecare dintre noi a luat aceeași decizie de a merge mai departe cu această luptă, în ciuda riscurilor”, a declarat Freddy Guevara, lider al unui partid de opoziţie. „Guvernul acţionează din poziţia de slăbiciune, nu de putere.”

Guvernul susţine că a primit mai mult de 8 milioane de voturi în alegerile necontestate de duminică pentru o adunare specială care va avea puteri absolute. Însă estimările efectuate de sondajele de opinie din Venezuela și de organizaţii independente au cuantificat participarea la mai puţin de jumătate din această cifră. În consecinţă, guvernele occidentale au declarat că nu recunosc rezultatul. După anunţarea rezultatelor în cadrul alegerilor pentru Adunarea Constituantă, Nicolas Maduro a precizat că nu se va abate de la planurile sale de a rescrie Constituţia şi de a trage la răspundere adversarii.

Nu a scăpat atacului nici președintele american. „Nu mă pot intimida. Ameninţările şi sancţiunile imperiului nu mă sperie niciun moment. Nu ascult de ordinele din partea imperiului. Aştept mai multe sancţiuni din partea împăratului Donald Trump”, a spus Maduro. Liderul Venezuelei face trimitere la noile sancţiuni economice semnate de Casa Albă împotriva guvernului venezuelean. În plus, toate activele președintelui Maduro care fac obiectul jurisdicţiei din SUA vor fi îngheţate. Săptămâna trecută fuseseră luate deja sancţiuni împotriva a 13 foşti şi actuali responsabili guvernamentali de la Caracas, iar Departamentul de Stat a ordonat familiilor diplomaţilor săi să părăsească Venezuela.

„Solicităm eliberarea lor imediată”, a fost declaraţia tranșantă a autorităţilor americane, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, referindu-se la liderii opoziţiei, Leopoldo Lopez și Antonio Ledezma. „Alegerile nelegitime de duminică confirmă că Maduro este un dictator care dispreţuiește voinţa poporului venezuelean”, a declarat și secretarul american al Trezoreriei, citat într-un comunicat al ministerului său, care anunţă o „îngheţare a tuturor activelor” pe care le-ar deţine președintele Venezuelei în Statele Unite.

Președintele Donald Trump avertizase încă de acum câteva săptămâni că Maduro „visează să fie dictator”, iar diplomaţia americană a denunţat duminică „un pas spre dictatură”. Odată cu trecerea timpului, președintele american și-a radicalizat și mai mult poziţia. Într-un comunicat emis recent de Casa Albă, Trump a precizat că cei doi lideri ai opoziţiei sunt prizonieri politici reţinuţi în mod ilegal de către guvernul venezuelean. „Statele Unite îl consideră pe Maduro direct responsabil pentru sănătatea şi siguranţa domnilor Lopez şi Ledezma, precum şi a altor persoane arestate”.

Nu este însă exclus ca situaţia actuală din Venezuela să fie și un joc pentru o poziţionare mai bună în viitoare negocieri. Diego Moya-Ocampos, analist în politicile de risc, consideră că arestările recente sunt un indicator al faptului că Maduro este îngrijorat de izolarea economică din ce în ce mai mare a ţării și de ameninţarea noilor sancţiuni din partea SUA. „Guvernul încearcă să facă mai mulţi prizonieri politici ca să își îmbunătăţească poziţia de negociere în eventuala negociere cu SUA”, a spus analistul. Această politică de forţă vine pe fondul unor grave probleme economice cauzate de inflaţia galopantă şi de scăderea preţului petrolului. Protestele împotriva regimului socialist din Venezuela şi contramanifestaţiile s-au soldat, din aprilie şi până în prezent, cu 115 morţi.