Studiu: Musulmanii, mai toleranţi decât evanghelicii albi

506

Musulmanii americani sunt mai toleranţi faţă de homosexuali decât evanghelicii albi, conform unui studiu realizat recent. Situaţia pare paradoxală, în condiţiile în care percepţia generală era că musulmanii se încadrau până acum într-o tradiţie anti-homosexualitate.

Activiștii anti-musulmani încearcă adesea să își justifice ura împotriva musulmanilor susţinând că islamul este în mod inerent anti-homosexualitate. Deși homofobia există cu siguranţă în comunităţile musulmane în general, musulmanii americani au tendinţa tot mai evidentă în statistici de a fi favorabili faţă de homosexualitate. Surprinzător este faptul că această schimbare se petrece chiar mai repede decât printre protestanţii evanghelici albi.

Astfel, un sondaj efectuat recent de Centrul de Cercetare Pew a constatat că 52% dintre musulmanii din SUA susţin că homosexualitatea ar trebui să fie acceptată în societate. În schimb, doar 34% dintre protestanţii evanghelici albi erau de acord cu acest lucru, conform unui studiu din 2016, scrie The Huffington Post. Deși sondajele nu sunt realizate în aceiași ani, se poate observa totuși că ritmul în care evanghelicii albi își schimbă opiniile este mai lent decât cel al musulmanilor. Astfel, evanghelicii albi și-au modificat părerile cu 11 puncte procentuale între 2006 și 2016. În schimb, acceptarea homosexualităţii de către musulmani a crescut cu 25 de puncte procentuale între 2007 și 2017.

Explicaţia acestui salt rezidă într-un element care apropie comunitatea musulmană de cea homosexuală. Urooj Arshad, un activist musulman pro-homosexualitate, membru al Alianţei Musulmane pentru Diversitate Sexuală și Sex, a declarat pentru Huffington Post că sprijinul musulmanilor pentru comunitatea LGBTQ poate fi bazat pe o experienţă comună caracteristică ambelor grupuri. Sunt victime ale discriminării, dezamăgite în ultimii ani prin politici și retorici care ameninţă siguranţa și bunăstarea comunităţilor lor. În consecinţă, conform opiniei lui Arshad, nu este surprinzător că musulmanii încep să accepte homosexualitatea. „Începând cu 11 septembrie, comunitatea musulmană se confruntă cu o erodare gravă a drepturilor civile, ceea ce a făcut comunitatea mai înţelegătoare faţă de încălcările drepturilor civile ale altor comunităţi marginalizate din SUA”, a continuat Arshad.

Această situaţie nu este deloc de neglijat, în condiţiile în care evanghelicii protestanţi constituie cel mai mare grup religios din America, reprezentând un pic mai mult de un sfert din totalul americanilor. Mai ales odată cu alegerea președintelui Donald Trump, liderii evanghelici au obţinut o poziţie semnificativă la Casa Albă. Evanghelicii constituie, de asemenea, unul dintre grupurile religioase cu probabilitatea cea mai mare de a nutri sentimente negative faţă de musulmani. Sondajele Pew au arătat că jumătate dintre evanghelicii albi cred că există un sprijin consistent în favoarea extremismului printre musulmanii care trăiesc în Statele Unite. Ei tind să creadă că islamul încurajează violenţa (63%) și că există un conflict natural între islam și democraţie (72%).

În ceea ce privește problemele care îi afectează pe homosexuali, evanghelicii albi se deosebesc semnificativ de alte grupuri religioase americane. Ei constituie singurul grup religios major care îi încurajează pe micii proprietari de afaceri să refuze oferirea de servicii homosexualilor (56%). În timp ce sprijinul pentru căsătoria între homosexuali crește printre tinerii evanghelici, majoritatea celor din acest grup religios își exprimă dezaprobarea faţă de drepturile homosexualilor.

Pentru Brian McLaren, un creștin progresist crescut însă într-un mediu evanghelic conservator, aceste statistici confirmă faptul că evanghelicii albi sunt cei mai „rezistenţi la schimbări în America”. El crede că această rezistenţă la progres provine din credinţa evanghelicilor în infailibilitatea Bibliei (ineranţă). „Obișnuiam să spun că evanghelicii sunt conservatori. Dar din ce în ce mai mult cred că există o aripă regresivă a evanghelicilor, care dorește să se întoarcă într-un trecut idealizat (și fictiv), (…) o Americă creștină albă în care domnește patriarhatul și în care cei care nu se conformează sunt excluși”, este convins McLaren. „Din păcate, a fi anti-LGBT și anti-musulman devine testul de trecere în multe biserici locale și organizaţii evanghelice”.

Schimbarea de atitudine în grupul musulmanilor este și ea determinată de schimbarea de gândire înregistrată printre tinerii musulmani. Este mai probabil ca musulmanii mileniali să accepte homosexualitatea în comparaţie cu musulmanii generaţiilor mai în vârstă. Acceptarea care se manifestă în rândul tineretului a crescut cu 27 procente între 2007 și 2017. „Musulmanii mileniali sunt o parte din populaţia extinsă a tinerilor americani care sunt mai toleranţi și mai înţelegători cu prietenii lor care provin din grupul homosexualilor”, a declarat Mariam Durrani, antropolog la Colegiul Hamilton. „Ca parte a unei populaţii marginalizate și discriminate, tinerii musulmani sunt mai predispuși să adopte poziţii de solidaritate cu alte comunităţi marginalizate și discriminate.”

În plus, subliniază Durrani, musulmanii mai tineri se mobilizează în jurul unor lideri din cadrul comunităţii care susţin drepturile populaţiei homosexuale. Există lideri de credinţă care îi susţin în mod deschis pe tinerii homosexuali, chiar și moschei în care sunt acceptaţi musulmani homosexuali sau lideri musulmani și artiști care susţin public drepturile LGBT. Totuși, în timp ce musulmanii au semnalat o deschidere faţă de sprijinirea americanilor LGBT în general, nu poate fi neglijat numărul celor care ezită să ofere același nivel de susţinere musulmanilor homosexuali. „Ceea ce vedem este mai mult dorinţa de a susţine comunitatea nemusulmană LGBT, dar, când vine vorba de musulmanii LGBT, oamenii se simt incomod”, susţine un analist musulman.