Temuta poliţie religioasă din Arabia Saudită, inflexibilă la reformă

1131

Șeful poliţiei religioase din Arabia Saudită face reforme considerate liberale de către regatul ultraconservator. Șeicul Abdul Latif a început să restrângă din atribuţiile temutei comisii de monitorizare a respectării moralei islamice pe străzile și în mallurile din Arabia Saudită. Cu toate acestea, incidente precum expulzarea, luna trecută, a trei bărbaţi sub acuzaţia că erau „prea frumoși" rămân încă dificil de șters din memoria publică.

Comisia pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului, cunoscută sub numele de „poliţia religioasă”, reprezintă un grup de 4.000 de bărbaţi angajaţi să patruleze prin centrele comerciale și alte locuri publice pentru a se asigura că magazinele se închid de cinci ori pe zi în timpul rugăciunilor, că femeile nu conduc mașini sau că bărbatul care le însoţește le este rudă (tată, soţ, fiu), relatează Christian Science Monitor. Ușor de recunoscut după bărbile lor și robele până în pământ, membrii poliţiei religioase sunt însărcinaţi cu respectarea moralei islamice wahhabiste, caracterizate printr-o interpretare rigidă a Coranului.

Cu toate acestea, explozia populaţiei tinere din Arabia Saudită a început să conducă la o schimbare de mentalitate în cadrul regatului. Reprezentând aproximativ două treimi din totalul populaţiei, tinerii sub 29 de ani sunt mult mai dispuși să confrunte autoritatea poliţiei religioase decât generaţiile anterioare. Numărul tot mai mare de confruntări directe înregistrate în ultimii ani între cele două grupuri, făcute publice prin Twitter sau Facebook, a inflamat foarte mult opinia publică saudită, întrucât a condus adesea la lupte fizice și chiar la decese.

Reforme liberale

Actualul șef al poliţiei religioase a dovedit în multe ocazii că vederile sale sunt liberale, un exemplu fiind faptul că a militat pentru interzicerea căsătoririi copiilor, opunându-se astfel rudei sale, marele muftiu Sheikh Abdel Aziz ibn Abdullah Al al-Sheikh, liderul religios al ţării, care susţine că fetele sunt gata de căsătorie la 10 ani, conform CNN.

De la preluarea funcţiei, Șeicul Abdul Latif a restrâns activitatea poliţiei religioase la cinci domenii: conservarea islamului, prevenirea șantajului, combaterea vrăjitoriei (un subiect cu privire la care saudiţii sunt foarte serioși, după cum o dovedesc numeroasele decapitări pentru această acuză), lupta împotriva traficului uman și asigurarea că nimeni nu îi sfidează pe conducătorii regatului.

De asemenea, el i-a încurajat pe ofiţerii din teren, de obicei rigizi și ameninţători, „să-i abordeze pe oameni cu un zâmbet", potrivit The Guardian. În plus, membrii poliţiei religioase nu mai au dreptul să-și folosească mail-urile private, telefoanele mobile sau conturile personale de social media pentru a primi și a acţiona pe baza unor plângeri anonime privind comportamentul imoral al altor persoane.

Mai mult decât atât, în luna ianuarie, autorităţile au luat hotărârea ca poliţia religioasă să nu mai aibă dreptul să interogheze suspecţii sau să îi citeze în instanţă. Totuși, își păstrează dreptul de a aresta persoane pentru ofense precum vrăjitoria sau consumarea alcoolului, și continuă să impună numeroase decrete religioase, precum interzicerea distracţiilor publice sau condusul mașinilor de către femei.

Nu în ultimul rând, Sheikh Abdul Latif a șocat prin anunţul în premieră în istoria ţării că poliţia religioasă va începe să recruteze femei, o măsură ce va genera cu siguranţă numeroase controverse într-o agenţie devotată segregării de gen.

Ultraconservatorismul, greu de dezrădăcinat

Cu toate acestea, în ciuda iniţiativelor pozitive, nu este clar în ce măsură șeful liberal al poliţiei religioase va reuși să ţină în frâu această instituţie ultraconservatoare. Cea mai mare problemă în această privinţă constă în faptul că poliţia religioasă nu are niciun manual procedural. De fapt, Arabia Saudită însăși nu are un cod penal scris. Judecătorii saudiţi interpretează principiile legii islamice după cum găsesc de cuviinţă la nivel individual.

În acest context, poliţia religioasă poate lua decizii arbitrare, precum cea de la sfârșitul lunii trecute, când trei bărbaţi, printre care actorul și poetul Omar Gala (foto jos), au fost expulzaţi din ţară sub acuzaţia că ar fi „prea frumoși" și ar corupe moral femeile saudite, conform Emirates 24/7.

 

În plus, societatea saudită nu doar că nu e încă pregătită de o schimbare, ci chiar aprobă într-o bună măsură activitatea poliţiei religioase. Anul trecut, o femeie a fost hărţuită de poliţia religioasă într-un mall din Ryad pentru că purta ojă; aceasta i-a sfidat pe poliţiști într-un mod neobișnuit de îndrăzneţ, strigând: „Guvernul nu v-a trimis să mă urmăriţi! […] Nu plec! Vreau să știu ce îmi puteţi face […] Guvernul a promis că nu vor mai fi persecuţii [împotriva femeilor, n.r.] Treaba voastră e să sfătuiţi oamenii și să vă vedeţi apoi de treabă. Nu aveţi dreptul să hărţuiţi pe nimeni!", relatează Daily Mail.

Un clip cu incidentul a fost postat pe YouTube (în prezent eliminat), unde s-a bucurat de aproape 3 milioane de vizualizări. Totuși, judecând după faptul că două treimi dintre comentarii au fost negative, și doar o treime pozitive, e de remarcat că societatea saudită a sancţionat gestul ei, catalogând atitudinea ei drept „nerușinată". „Dacă dispare [poliţia religioasă], ţara va deveni occidentalizată, așa că ar trebui să o păstrăm", a afirmat într-un comentariu un saudit aflat la studii în SUA. „Dar ar trebui să se poarte mai frumos cu oamenii", a conchis el.