Asia, corigentă la drepturile omului

386

Situaţia drepturilor omului în Asia a înregistrat un record negativ în 2016, an caracterizat de promovarea execuţiilor extrajudiciare și de eșecul unora dintre ţările asiatice de a proteja grupurile vulnerabile, relevă raportul anual al organizaţiei Human Rights Watch.

Documentul menţionează cazuri de arestare sau chiar de lichidare fizică a criticilor la adresa guvernelor, execuţii, discriminare religioasă și rasială, cenzură a presei și alte abuzuri. În unele ţări, precum Filipine și China, „lideri puternici și-au impus autoritatea, în detrimentul unei guvernări care să răspundă pentru acţiunile sale și a statului de drept, ca garant al prosperităţii și securităţii”, indică raportul organizaţiei.

„Guvernul chinez și-a intensificat agresiv campania împotriva activiștilor societăţii civile și a exprimării în mediul online, în 2016. Acest atac extins asupra drepturilor, început la preluarea mandatului de către președintele Xi Jinping în 2013, a inclus amestecul în instituţiile democratice din Hong Kong și abuzurile comise în afara graniţelor Chinei”, se menţionează mai departe în raport.

Nu doar China este vizată. Execuţiile extrajudiciare în cadrul campaniei împotriva traficanţilor de droguri în Filipine și eliminarea criticilor la adresa statului în Malaysia sunt evidenţiate în raport. De asemenea, alte motive de îngrijorare sunt cazurile de crimă și încarcerare a disidenţilor în Cambodgia, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. Sunt menţionate şi situaţiile din Indonezia, unde se înregistrează un eșec al autorităţilor de a asigura apărarea drepturilor minorităţilor persecutate, dar și situaţia din Vietnam, de hărţuire a militanţilor pentru drepturile omului.

De departe, China pare a suscita cel mai mult interesul, având în vedere atât poziţia geostrategică, cât și forţa economică a unei ţări care stă fără probleme la masa G7. China continuă să constituie un exemplu negativ în materie de drepturi ale omului, de exemplu, recoltarea de organe de la deţinuţii din închisorile din China s-a transformat într-o adevărată industrie. Victimele sunt selectate din rândul opozanţilor regimului de la Beijing, iar militanţii pentru drepturile omului susţin că cifrele oficiale privind numărul de transplanturi realizate în spitale din ţara asiatică și datele reale arată o complicitate în masă a guvernului chinez, a liderilor Partidului Comunist și a medicilor, informează CNN.

„Reprezentanţii Partidului Comunist susţin că numărul transplanturilor oficiale de organe realizate anual în ţară este aproximativ 10.000. Doar o privire aruncată la numărul operaţiilor de acest tip din două sau trei spitale mai mari din China demonstrează că cifra nu corespunde realităţii”, afirmă David Matas, avocatul pentru drepturile omului. În opinia sa și a colegilor săi, în China se efectuează între 60.000 și 100.000 de transplanturi anual.

Practic opoziţia are cel mai mult de suferit în această ţară încă cu alură comunistă. Apărătorii drepturilor omului sunt percepuţi ca adversari și ajung cu ușurinţă după gratii. De exemplu, un proeminent militant chinez pentru drepturile omului a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. Condamnatul s-a ocupat de apărarea unor victime ale abuzurilor sexuale, a unor membri din grupuri religioase interzise şi intelectuali disidenţi.

În plus, guvernul chinez cenzurează în continuare libertatea presei şi de exprimare. O armată de supraveghetori monitorizează zi şi noapte reţelele sociale, iar numeroase pagini ale agenţiilor internaţionale de ştiri sunt blocate. Se pare că guvernul chinez este o sursă bună de inspiraţie pentru vecini. De fapt, ONU a condamnat în 2016 printr-o rezoluţie blocarea accesului la internet drept o încălcare a drepturilor omului. Majoritatea ţărilor sunt asiatice.

Partea ușor ironică a situaţiei în care se găsește guvernul chinez constă în faptul că acesta este mai interesat de soarta altora decât de propriile acţiuni. Arătată cu degetul cu insistenţă a fost SUA. „Situaţia drepturilor omului în Statele Unite este dramatică. America este bântuită de răspândirea armelor de foc, de infracţiuni violente şi de folosirea excesivă a forţei de către poliţie”, se arată într-un raport al Consiliului de Stat din China. „Banii sunt un factor decisiv în sistemul politic american, astfel că drepturile politice ale cetăţenilor americani nu sunt respectate în totalitate”, se continuă în raport.