Irlanda: o femeie hindusă a decedat după ce i-a fost refuzat un avort

128

O femeie de religie hindusă a decedat la câteva zile după ce un spital irlandez a refuzat să îi facă avortul ce i-ar fi salvat viaţa, afirmă soţul acesteia. Medicii ar fi refuzat procedura din cauza faptului că Irlanda este o ţară catolică şi, prin urmare, nu este de acord cu avorturile.

O femeie de religie hindusă a decedat la câteva zile după ce un spital irlandez a refuzat să îi facă avortul ce i-ar fi salvat viaţa, afirmă  soţul acesteia. Medicii ar fi refuzat procedura din cauza faptului că Irlanda este o ţară catolică şi, prin urmare, nu este de acord cu avorturile.

Savita Halappanavar, care a decedat pe 28 octombrie, era însărcinată în 17 săptămâni când a descoperit că inima bebeluşului său încetase să mai bată. Chiar dacă starea ei de sănătate se agrava, personalul spitalului universitar Galway a refuzat să efectueze un avort.

Soţul Savitei îşi aminteşte că i s-a spus că procedura este ilegală în Irlanda şi că nu pot se poate face nimic. La puţină vreme, Savita a decedat din cauza unei septicemii, după cum au arătat concluziile autopsiei.

Republica Irlanda are una dintre cele mai stricte legi anti-avort din Europa, iar singura excepţie care permite avortul este dacă viaţa mamei este pusă în pericol. De aceea, incidentul a aprins din nou spiritele în ţară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că, în ciuda accidentelor de acest fel, Irlanda este una dintre ţările în care este cel mai sigur pentru o femeie să rămână însărcinată. Numai trei din 100.000 de femei mor din cauza complicaţiilor apărute la naştere, în comparaţie cu 14 la 100.000 în Europa şi America de Nord şi 590 în Africa.