Banca Mondială: Asia de Est e vulnerabilă la criza euro

14

Criza din zona euro ar putea periclita situaţia economică a ţărilor din Asia de Est, a avertizat Banca Mondială, care subliniază că un seism în zona euro ar putea afecta grav creșterea economică și exporturile din regiune.

Analiști citaţi de BBC sunt de părere că ţările din Asia de Est trebuie să crească nivelul cererii interne pentru a putea restabili echilibrul economiilor lor și pentru a susţine creșterea.

Banca a avertizat că o accelerare a declinului economic în China este, de asemenea, o ameninţare pentru regiune. „O Chină înceată ar încetini creșterea pe mare parte din teritoriul regiunii, dat fiind rolul Chinei ca destinaţie de export și sursă de investiţie străină”, se arată în cel mai recent raport BM. Documentul subliniază rolul cheie al Chinei și din perspectiva faptului că ţara este sursa a 80% din PIB-ul Asiei de Est.

Oficialii Băncii Mondiale prevăd o încetinire a economiei asiatice în anul în curs, estimând o creștere de 7,6% în 2012, faţă de 8,2% anul trecut, din pricina unei căderi a cererii din partea unor pieţe de export cheie precum SUA și Europa.