China a raţionalizat consumul de electricitate

38

China trece prin cea mai mare criză de electricitate din ultimii ani și a început raţionalizarea furnizării de curent electric.

China apelează la raţionalizări ale electricităţii în fiecare vară. Anul acesta, unele provincii au început mai devreme, inclusiv centrele industriale Shanghai și Chongqing. Publicaţia oficială China Daily a rezumat situaţia: „Restricţionările la electricitate care au afectat multe părţi ale ţării în lunile trecute ar putea anunţa cea mai mare criză de electricitate a Chinei din ultimii șapte ani, în mijlocul temerilor crescânde asupra faptului că sectorul economic va avea de suferit."

Pentru a face faţă cererilor de electricitate, China a investit masiv în hidrocentrale. Totuși puterea produsă de hidrocentrale nu acoperă decât 20% din cerere, iar seceta agravează criza. Conform mass-mediei chineze, fluviul Yangtze a ajuns la cele mai mici cote istorice. China încearcă să evite cât mai mult dependenţa de termocentrale, pentru a polua cât mai puţin. Aceasta rămâne însă principala sursă de producţie. Între timp, guvernul a sistat toate exporturile de motorină pentru a asigura combustibilul termocentralelor care acoperă 70% din producţia de electricitate.

Cererea de electricitate crește în permanenţă, pe măsură ce China își confirmă locul doi în topul economiilor lumii. Agenţia oficială de știri Xinhua a arătat că „se prognozează o creștere a cererii cu 40 gigawaţi peste ofertă și, dacă seceta va continua, în 2012 cererea va fi cu 50 de gigawaţi peste capacitatea de producţie." Preţul la electricitate este ţinut sub controlul de stat de teama inflaţiei, deși Consiliul de Electricitate al Chinei a raportat pierderi de 2,8 miliarde de dolari în sectorul pe care îl administrează.