Al Qaeda are un lider interimar, căutat de FBI

23

Organizaţia teroristă Al Qaeda are un lider interimar pe nume Saif Al-Adel, informează CNN. El este cunoscut FBI-ului ca un strateg și lider militar al organizaţiei.

Informaţia are ca sursă un fost militant libian care a renunţat la ideologia organizaţiei. Noman Benotman, analist la think tank-ul Quilliam Foundation, a condus Grupul Islamic Libian de Luptă, aliniat la ideologia Al Qaeda. Conform lui Benotman, decizia Al Qaeda va calma spiritele și va pregăti drumul pentru intrarea în scenă a lui Zawahri, adevăratul și cunoscutul succesor al lui bin Laden, numărul 2 în organizaţie. „Rolul nu este acela de lider suprem, ci are ca atribuţiuni conducerea în ceea ce privește acţiunile operaţionale și militare."

Saif Al-Adel este un fost ofiţer al trupelor speciale egiptene, cu gradul de colonel, cunoscut și sub numele de Muhamad Ibrahim Makkawi. El se află pe lista teroriștilor căutaţi de FBI pentru implicările în coordonarea atacurilor asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania, din 1998. A luptat cu rușii în Afganistan, a complotat atentate împotriva autorităţilor egiptene, a fost prezent în taberele de pregătire din Pakistan și Afganistan, s-a implicat în acţiuni teroriste în Somalia.