China încearcă să contracareze abuzul pacienţilor bolnavi mintal

104

Legiuitorii chinezi au dat o lege făcută să împiedice internarea involuntară şi nenecesară a oamenilor în facilităţile psihiatrice, abuzuri care au adus multă publicitate negativă guvernului chinez.

Legea standardizează serviciile de îngrijire medicală, cerând spitalelor să înfiinţeze secţii speciale pentru pacienţii care vin pentru diagnosticare fără a fi internaţi, să ofere consiliere şi să pregătească mai multe cadre medicale.

Dezbătută de ani de zile, legea se adresează unei deficienţe a societăţii chineze, lipsa serviciilor de îngrijire medicală pentru o populaţie care a devenit din ce în ce mai prosperă, dar şi mai expusă la stresul de zi cu zi şi care are nevoie de tratament. Psihiatrii care au ajutat la formularea legii spun că aceasta „va proteja drepturile bolnavilor mintal, precum şi pe cei care nu au nevoie de tratament, și îi va feri de a fi forţaţi să îl primească," conform AP.

Presiunea asupra guvernului a crescut în ultimii ani, după ce au fost raportate mai multe cazuri de persoane internate cu forţa în astfel de instituţii, deşi nu aveau nevoie de tratament. Unii erau internaţi de către angajatori, de către familie, sau chiar de către autorităţi.