China investește 277 miliarde de dolari pentru combaterea poluării

255

China va investi 277 miliarde de dolari (1,7 trilioane de yuani) în următorii cinci ani, ca parte a planului său de luptă împotriva poluării aerului, au anunţat mass-media de stat, citate de Reuters.

În urma acestei iniţiaitive, se doreşte reducerea cu până la 25% a poluării până în 2017. Banii vor fi investiţi în primul rând în acele regiuni unde este înregistrat un nivel ridicat de poluare a aerului, în special în zonele din nordul Chinei, precum Beijing, Tianjin şi Hebei, a declarat Wang Jinnan, vice-preşedintele Academiei Chineze de Planificare a Mediului, care a participat la elaborarea planului, citează publicaţia China Daily.

Planul guvernului a fost numit „cel mai cuprinzător şi mai puternic plan de controlare şi, în anumite regiuni, de reducere a poluării până în 2017", notează publicaţia chineză.

Pe lângă această iniţiativă, guvernul chinez intenţionează să realizeze alte două planuri care să contribuie la micşorarea nivelului de poluare a apei şi la îmbunătăţirea condiţiilor din mediul rural în următorii cinci ani.

Problemele de poluare a mediului au devenit tot mai alarmante în China şi au stârnit valuri de nemulţumiri în rândul locuitorilor. În luna ianuarie, au apărut tulburări sociale din cauza vălului de fum din regiunile nordice, la care s-a adăugat şi descoperirea din luna martie a mii de cadavre de porci în râurile care furnizează apă în Shanghai. Pentru a domoli furia populaţiei, autorităţile au recurs chiar la măsuri care includeau pedeapsa cu moartea în acele cazuri grave de poluare, notează Reuters.