China recunoaște existenţa „satelor de canceroși”

675

Ministrul chinez al Mediului a recunoscut în premieră existenţa așa-numitelor „sate de canceroși", acele localităţi aflate în apropierea combinatelor chimice unde incidenţa cazurilor de cancer este deosebit de mare, scrie BBC.

Ministrul chinez al Mediului a recunoscut în premieră existenţa așa-numitelor „sate de canceroși”, acele localităţi aflate în apropierea combinatelor chimice unde incidenţa cazurilor de cancer este deosebit de mare, scrie BBC.

În ultimii 30 de ani, întreaga lume a fost martora transformării Chinei dintr-o ţară săracă de fermieri în „fabrica lumii”, dar acest proces de industrializare rapidă s-a realizat cu un preţ mare. Deversarea deșeurilor toxice industriale a otrăvit apele chineze, în timp ce poluarea a făcut aerul de nerespirat.

Activiștii de mediu fac presiuni de mai mulţi ani asupra autorităţilor chineze să fie mai transparente în ceea ce privește consecinţele poluării, iar declaraţia oficială venită din partea minsterului e considerată un pas extrem de important în abordarea acestei probleme. „Înainte exista mereu tendinţa de a muşamaliza acest subiect. A recunoaşte că există o problemă este primul pas şi condiţia preliminară pentru a începe să o rezolvăm”, a afirmat Ma Jun, unul dintre cei mai cunoscuţi de activişti din China.

Raportul elaborat de Ministerul Mediului din China și dat publicităţii pe 22 februarie afirmă că în ultimii ani poluarea cu substanţe toxice şi periculoase a produs numeroase dezastre ecologice şi apariţia unui număr anormal de mare de îmbolnăviri de cancer în anumite localităţi situate în apropierea unor uzine.

Sintagma „sate de canceroși”, lansată de presa chineză, a fost consacrată în 2009, când un jurnalist a marcat 40 dintre ele pe Google Maps. Rapoarte mai recente sugerează că numărul lor ar ajunge de fapt la 450. În China, la ora actuală, un om din patru moare de cancer, iar mortalitatea din această cauză a crescut cu 80% în ultimii 30 de ani.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.