China va construi un oraș întreg în Europa

107

China trece de la nivelul de constructori de autostrăzi și poduri pentru europeni, la nivelul de constructori de orașe întregi, de la zero.

Un asemenea proiect unic se va desfășura în apropierea capitalei bieloruse Minsk, unde chinezii vor construi un oraș industrial de 100 de kilometri pătraţi, care să adăpostească 155.000 de persoane. Parcul industrial se va situa lângă aeroportul internaţional, pe traseul autostrăzii M1, care face legătura între Moscova şi Berlin via Belarus şi Polonia și va beneficia și de o linie feroviară de mare viteză care să facă legătura între centrul oraşului şi aeroport, scrie Gândul.

Se preconizează că proiectul se va încheia în jurul anului 2030, după ce Rusia va termina de construit o centrală nucleară în Belarus, care va acoperi necesităţile de energie ale parcului industrial.

China încearcă de mai mulţi ani să stabilească un centru de producţie în UE, iar aici vor avea acces la o forţă de muncă bine educată, însă la costuri reduse, faţă de Polonia, de exemplu. Parcul industrial va fi o punte de export către UE și Rusia pentru companiile chineze. De asemenea, Belarus a încercat în ultimii ani să își reducă dependenţa faţă de Rusia și să își consolideze economia.