Chinezii, tot mai curajoşi în a-şi apăra drepturile

41

Producţia într-o fabrică a companiei Foxconn Technology, un important furnizor de piese pentru produsele Apple, HP, Sony şi Nintendo, a fost oprită după izbucnirea unui conflict între angajaţi.

Conflictul a început de la două grupuri rivale de angajaţi, ce lucrau la liniile de producţie, dar motivul rămâne încă necunoscut. Comunicatul de presă al poliţiei locale apreciază că la violenţe au participat aproximativ 2.000 de muncitori, dintre care 40 au fost spitalizaţi.

Surse neoficiale au afirmat însă că violenţele au fost provocate de unul dintre paznicii angajaţi de compania Foxconn, care a lovit pe unul dintre muncitori. În acest sens, martorii oculari, ce au dorit să rămână anonimi, au furnizat fotografii care susţin această variantă. În prezent, fotografiile nu mai sunt de găsit, fiind cenzurate de pe blogurile unde apăruseră ieri.

Geoffrey Crothall, purtător de cuvânt al unui ONG care militează pentru drepturile muncitorilor chinezi, a declarat pentru publicaţia New York Times că angajaţii fabriciilor de electronice din China au început să prindă tot mai mult curaj în a lupta pentru drepturile lor.

Muncitorii de la aceeaşi fabrică au organizat în luna martie o grevă de scurtă durată pentru a cere salarii mai mari, însă majorările promise atunci nu s-au materializat.

Compania Foxconn este recunoscută pentru rata crescută de sinucideri a angajaţilor, pusă pe seama condiţiilor mizere de lucru. În urma numeroaselor plângeri, Foxconn s-a angajat la începutul acestui an, să reducă numărul de ore lucrate şi să îmbunătăţească condiţiile de muncă.