Copiii chinezi, feriţi de poluare în domuri de plastic

37

Nivelul de poluare din Beijing a ajuns atât de ridicat încât a respira aerul de afară este sinonim cu fumatul pasiv, în ceea ce priveşte efectele. De aceea, părinţii apelează la metode neobişnuite pentru a-şi proteja copiii.

Astfel, la şcoală copiii care ies la orele de sport sau care se joacă în pauză stau în domuri uriaşe, în valoare de 5 milioane de dolari, în care aerul este filtrat. Sistemul costă fiecare şcoală care oferă asemenea servicii aproximativ 150.000 de dolari pe an, o cheltuială uriaşă pentru chinezul de rând.

Poluarea nu este o problemă nouă în China sau în Beijing. Smogul care se aşează în cele mai multe zile peste Beijing este atât de gros încât soarele a devenit o raritate în capitala chineză.

La nivel individual, soluţiile temporare au inclus până acum aer curat la doză, o campanie-manifest pentru a le aduce aminte oamenilor să protejeze mediul.

Până acum guvernul a stabilit reguli pentru industriile care poluează cel mai mult, obligate să reducă emisiile de CO2 cu 30% într-o perioadă de cinci ani de zile, dar schimbările sunt încă lente.

În plus, în ciuda eforturilor impresionante ale Beijingului de a introduce și a folosi energia regenerabilă, cota de utilizare a cărbunelui în China continuă să crească, avertizează o analiză publicată de revista Time.