Noi tipuri de microbi se nasc din cauza gunoaielor aruncate în oceane

313

Gunoaiele din plastic aruncate în apele oceanelor au condus la apariţia unor „recife artificiale microbiene" care se hrănesc cu aceste resturi, arată un studiu citat de Fast Co.Exist.

Gunoaiele din plastic aruncate în apele oceanelor au condus la apariţia unor „recife artificiale microbiene” care se hrănesc cu aceste resturi, arată un studiu citat de Fast Co.Exist.

Cercetările iniţiale au arătat că microbii pot contribui la descompunerea reziduurilor din plastic în particule mai mici, susţin cercetătorii de la Asociaţia Sea Education (SEA), Institutul Oceanografic Woods Hole şi Laboratorul Biologic Marin (MBL). Unul dintre autorii studiului, specialistul în microbiologie Tracy Mincer, atrage atenţia însă că deşeurile din plastic nu dispar în totalitate în urma acestui proces. Fenomenul în sine nu ajută neapărat la biodegradarea gunoaielor.

Peste 1.000 de tipuri diferite de bacterii au fost descoperite pe mostrele de plastic colectate din oceane, de la plante şi alge şi până la prădători. De exemplu, un sfert dintre microbii recoltaţi de pe o astfel de bucată de plastic aparţineau unei categorii de bacterii din care fac parte agenţi patogeni ce cauzează holera.De asemenea, gunoiul din plastic serveşte şi drept mijloc de transport pentru bacterii, care astfel se pot răspândi de-a lungul oceanului.

Apariţia acestei „plastisfere”, aşa cum o denumesc oamenii de ştiinţă, este cauzată de acumularea constantă din ultimii 50 de ani a deşeurilor din plastic în apele oceanului.

În fiecare an sunt produse circa 300 de milioane de tone de plastic, notează organizaţia britanică non-profit Plastic Oceans. Circa 4,7 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt aruncate în fiecare an în oceane, lucru care înseamnă că, în medie, 12.000 de tone de gunoi din plastic ajunge în fiecare zi în ape. Această activitate provoacă moartea a 100.000 de animale marine şi a milioane de păsări marine în fiecare an, arată Programul pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP).