O femeie din șase prezintă simptome prelungite de sindrom posttraumatic după pierderea unei sarcini

687

În urma unui avort spontan sau a unei sarcini ectopice, o femeie din 6 suferă de sindrom posttraumatic, chiar și la un an distanţă de la pierdere, potrivit celui mai mare studiu realizat până acum pe tema impactului psihologic al pierderii unei sarcini în etapa timpurie, care a fost publicat recent în American Journal of Obstetrics and Gynecology.

„Șoc complet” – acestea sunt cuvintele prin care Toni Edwards-Beighton, în vârstă de 36 de ani, își descrie experienţa pierderii unei sarcini în 2016. După sângerări care au durat 8 zile și contracţii dureroase, finalizate cu un avort spontan, Toni spune că a simţit că era pe punctul de a-și pierde minţile. Pentru ea, nu era vorba de un „ţesut de sarcină”, ci de copilul pe care nu-l va mai vedea niciodată. În următoarele săptămâni, a început să se panicheze pentru fiica ei de 4 ani; era o teamă iraţională că o va pierde și pe ea. Abia câteva luni mai târziu, Toni a fost diagnosticată cu sindrom posttraumatic (PTSD) și i s-a oferit consiliere. Femeia a refuzat oferta, pentru că era însărcinată din nou. Au fost însă 9 luni „groaznice”, pentru că era sigură că va pierde din nou sarcina.

Experienţa trăită de Toni ar putea fi povestită, cu diferite nuanţe, de multe dintre femeile care au suferit un avort spontan. În Marea Britanie, o sarcină din 4 nu este dusă până la capăt din cauze independente de voinţa mamei. Potrivit estimărilor, în Marea Britanie se înregistrează 250.000 de avorturi spontane anual și sunt efectuate 11.000 de internări în regim de urgenţă pentru cazurile de sarcină extrauterină.

Aceste pierderi pot duce la apariţia simptomelor tulburării de stres posttraumatic, a arătat studiul efectuat de cercetători de la Imperial College London și de la universitatea belgiană KU Leuven, care a analizat peste 650 de femei care au suferit un avort spontan (pierderea sarcinii înainte de 12 săptămâni) sau o sarcină ectopică.

La o lună după pierderea sarcinii, 29% dintre femei au prezentat simptome ale sindromului de stres post-traumatic, 24% sufereau de anxietate moderată până la severă, iar 11% se confruntau cu depresie moderată până la severă. Nouă luni mai târziu, 18% dintre femei aveau simptome de PTSD, 17% se luptau cu anxietate moderată până la severă, iar 6% aveau depresie moderată până la severă.

Femeile care prezentau simptome de PTSD au raportat experimentarea frecventă a sentimentelor provocate iniţial de pierderea sarcinii, gânduri intruzive și nedorite legate de avort, iar în unele cazuri au avut coșmaruri legate de eveniment sau au evitat orice lucru care le-ar fi putut aminti de pierderea suferită. Cercetătorii au utilizat un chestionar pentru a detecta simptomele PTSD, dar au precizat că diagnosticul formal al tulburării necesită un interviu clinic.

Sindromul de stres post-traumatic afectează, în general, persoane care au trăit evenimente traumatizante precum violul, atacul fizic, accidente, dezastre naturale, au fost martori ai unei crime sau al unui act terorist sau au trăit într-o zonă de război sau una violentă din alte cauze.

„Pierderea sarcinii afectează până la o femeie din două, iar pentru multe femei, acesta va fi cel mai traumatic eveniment din viaţa lor. Studiul sugerează că pierderea unui copil dorit poate lăsa o moștenire de durată, așa încât femeile să se confrunte cu sindromul de stres post-traumatic la aproape un an de la pierderea de sarcină”, a declarat dr. Tom Bourne, cercetătorul principal al studiului, profesor la Imperial College London. Pentru că avortul spontan se asociază unui nivel ridicat de suferinţă psihologică, profesorul Bourne spune că tratamentul primit de femeile care pierd o sarcină trebuie să fie adaptat impactului major al pierderii, iar a vorbi deschis despre o problemă tot mai frecventă reprezintă un pas înainte în această direcţie.

„Am făcut progrese semnificative în ultimii ani în a rupe tăcerea în jurul problemelor de sănătate mintală din timpul sarcinii și după naștere, dar pierderile de sarcină sunt încă învăluite în secret, și există puţină recunoaștere a încărcăturii de durere asociate evenimentului. Multe femei aleg să nu spună colegilor, prietenilor sau familiei despre sarcina lor în primele 12 săptămâni și nu se simt capabile să discute despre emoţiilor lor dacă pierd sarcina. Știm, de asemenea, că și partenerii lor pot experimenta probleme psihologice în urma unui avort sau a unei sarcini ectopice și studiem acest aspect”, a precizat dr. Lisa Waddell.