Guvernul chinez închide bisericile din apropierea școlilor

240

În China, persecuţia religioasă atinge noi cote, odată cu hotărârea guvernului chinez de a închide orice biserică din vecinătatea unei școli, pentru a „proteja” minorii de influenţa credinţelor religioase.

După ce a închis câteva megabiserici, a arestat și torturat lideri și membri ai bisericii și a confiscat lăcașuri de cult, chiar în perioada premergătoare Crăciunului, guvernul decide să taie „răul” de la rădăcină, prevenind educaţia religioasă a copiilor, astfel încât „următoarea generaţie să-și piardă credinţa”, după cum a declarat un creștin chinez.

Revista Bitter Winter, care urmărește cazurile de persecuţie religioasă din China, a declarat că a obţinut o copie a documentului Planul de implementare privind reglementarea specială a locurilor private de adunare creștină (Implementation Plan on the Special Governance of Private Christian Gathering Sites) din nordul provinciei Shanxi.

Un alt document emis de Biroul pentru Relaţii Religioase din provincia centrală Henan prevede că „toate locurile de adunare creștină privată din jurul universităţilor și colegiilor, precum și site-urile din campusuri trebuie închise în conformitate cu legea”, arată Bitter Winter, care subliniază că, prin noul regulament cu privire la problemele religioase, „controlul guvernului chinez asupra credinţei religioase a minorilor a atins cel mai înalt nivel de la Revoluţia Culturală”.

Noul regulament nu mandatează doar închiderea bisericilor din apropierea școlilor, ci și investigarea elevilor și părinţilor cu privire la credinţele religioase și închiderea școlilor duminicale. Au fost închise inclusiv biserici aprobate de guvern, precum Three-Self Church, unde liderii bisericilor au fost chiar invitaţi să predea listele cu studenţii care participă la întâlnirile religioase. Există temeri că aceste liste vor fi folosite împotriva studenţilor, influenţând inclusiv posibilitatea angajării lor după absolvire.

Măsurile nu au un caracter temporar, oficialii declarând că „nu va exista o inversare a deciziei în viitor”.

Copiii creștini din China sunt hărţuiţi pentru a renunţa la credinţa lor, a arătat publicaţia Watch Monitor, citând cazul a două licee din provincia Zhejiang, cu o prezenţă creștină puternică, unde mai mult de 300 de elevi creștini au fost invitaţi să completeze un formular în care să menţioneze că nu au nicio religie.

Într-unul dintre licee, care are aproximativ 200 de elevi, jumătate dintre aceștia au scris în formular că sunt creștini, dar, la presiunea profesorului, cu o singură excepţie, toţi elevii au refăcut chestionarul, declarându-se fără religie, conform instrucţiunilor primite.

Toate aceste presiuni survin pe fondul înăspririi reglementării cu privire la religie, introduse din februarie 2018, care le interzice persoanelor sub 18 ani să participe la slujbele religioase, să participe la taberele creștine de vară ori să primească o educaţie religioasă.

Congresmanul Chris Smith a declarat atunci că noile reglementări sunt modul Chinei de a lovi crucea cu secera și ciocanul, subliniind că „arderea Bibliilor, distrugerea bisericilor și închiderea milioanelor de musulmani reprezintă doar o parte a atacului virulent al Partidului Comunist Chinez asupra conștiinţei și religiei”.