Japonia distruge monopolul Chinei asupra metalelor rare

206

Un grup de cercetători japonezi au descoperit o rezervă importantă de materiale rare folosite în industria hi-tech şi în producerea de armament avansat, chiar în apele Pacificului, informează The Telegraph. Acest lucru ar putea duce la înlăturarea monopolului deţinut de China asupra acestor tipuri de metale.

Zăcămintele au fost descoperite în urmă cu doi ani de oamenii de ştiinţă de la Agenţia Japoneză de Geoştiinţe şi Oceanologie şi de la Universitatea din Tokyo.

Deşi se află la o adâncime considerabilă, metalele pot fi extrase cu uşurinţă şi fără costuri exagerate, informează The Telegraph. Ultimul zăcământ descoperit se află chiar în zona economică a Japoniei, în insula Minami Torishima. Conform profesorului Yasuhiro Kato de la Universitatea din Tokyo, o singură navă de foraj amplasată în această zonă ar putea acoperi nevoile Japoniei pentru un an întreg, lucru care ar putea conduce la micşorarea preţurilor practicate de China pentru exportul acestor metale.

Conform profesorului Kato, China profită de faptul că deţine monopolul asupra acestor metale rare, forţând companiile să deschidă filiale locale. El afirmă că mentalitatea după care se ghidează China este: „dacă vreţi metalele noastre rare, trebuie să vă construiţi fabricile aici, pentru ca noi să vă furăm tehnologia", citează The Telegraph

În prezent, aproximativ jumătate din resursele de metale rare din lume sunt folosite de Japonia în producerea de maşini şi produse electronice. De asemenea, aparatele de ultimă generaţie, precum tabletele iPad, plasmele, maşinile hibrid şi chiar rachetele de luptă, sateliţii sau ochelarii cu viziune de noapte sunt realizate folosind aceste materiale rare.