Curtea Supremă a Statelor Unite dezbate problema căsătoriilor gay

39

Marţi începe recursul împotriva legii care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în statul California, ce va fi disputat în cadrul Curţii Supreme a Statelor Unite, informează CBC News. Disputele au apărut în urma unor sondaje care arată o scădere dramatică a numărului americanilor care susţin răsturnarea barierelor din calea căsătoriilor gay.

În prima zi a dezbaterilor sunt programate pledoariile avocaţilor care reprezintă cuplurile de acelaşi sex care luptă împotriva interzicerii căsătoriilor dintre homosexuali şi lesbiene şi care vor să legalizeze aceste mariaje la nivel federal.

Miercuri, se va discuta pe fondul Legii pentru Apărarea Căsătoriilor (DOMA), adoptată în 1996, care interzice recunoaşterea naţională a căsătoriile între homosexuali, împiedicându-le astfel accesul la unele beneficii federale. 

Brian S. Brown, preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Căsătorii şi unul din cei mai importanţi contribuitori în adoptarea actului Proposition 8 (actul legislativ care a interzis căsătoriile între persoane de acelaşi sex în California, declară că are încredere că doar căsătoriile între bărbaţi şi femei vor fi acceptate în urma discuţiilor Curţii Supreme, informează CBC News.

În acest timp, tot mai mulţi americani consideră că mariajele între parteneri de acelaşi sex au un impact negativ asupra societăţii. Într-un sondaj iniţiat de Washington Post în parteneriat cu ABC News se arată 58% dintre americani nu sunt de acord cu acest tip de căsătorie, comparativ cu 36% care nu se împotrivesc actului.

Washington, împreună cu alte nouă state au acceptat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi alte 12 acceptă uniuni civile între homosexuali şi lesbiene, în timp ce 29 de state se împotrivesc mariajelor gay.