Partidul Comunist din China sărbătorește 90 de ani

68

O campanie „roșie" a împânzit întreaga Chină. Imnuri roșii sunt interpretate în pieţe, stele roșii apar în ziare, televiziunile și evenimentele au fundaluri roșii, circuite roșii sunt organizate în orașele în care s-au născut maii lideri ai partidului. Campania a fost pregătită în ultimele luni pentru ziua de 1 iulie în care PCC sărbătorește 90 de ani (1921-2011).

Conform televiziunii de stat peste 1,2 miliarde de dolari au fost investite în înfrumuseţarea orașelor unde s-au născut liderii partidului comunist. În Beijing o stemă uriașă cu secera și ciocanul a fost ridicată în Piaţa Tiananmen, aranjamente florale evocă numărul 90 la intersecţiile majore iar banere cu sloganuri de felicitare a partidului sunt afișate deasupra străzilor și trotuarelor. În metropola Chongqing campania a început cu câţiva ani în urmă când au fost suspendate filmele artistice din prime-time pentru a fi difuzate drame revoluţionare clasice și piese muzicale revoluţionare.

Președintele chinez Hu Jintao a avertizat astăzi că partidul comunist trece prin „durerile creșterii" și a spus că membrii lui trebuie să fie mai disciplinaţi ca niciodată. „Întregul partid este confruntat cu durerile creșterii", a spus Hu într-un discurs adresat liderilor partidului și miilor de membri convocaţi în sala palatului poporului din Beijing. Hu a susţinut că valul intensificat de corupţie ameninţă legitimitatea partidului și a afirmat că problemele sunt generate de „incompetenţa" unor membri și de „divorţul lor de poporul de rând". „Este mai urgent ca niciodată ca partidul să impună disciplina asupra membrilor săi."

Amintirea unei istorii roșii aduce deopotrivă sentimente de nostalgie dar și de ură și furie. Moștenirea lui Mao este controversată. Un economist a declarat că Mao nu ar trebui să fie adulat ca un dumnezeu, ci să fie considerat unul dintre cei mai mari criminali ai lumii. Ca reacţie un site conservator a adunat peste 50.000 de semnături ca Mao Yushi, economist în vârstă de 82 de ani, să fie anchetat de poliţie. He Bing, profesor de drept la Universitatea de Știinţe Politice și Drept a postat un comentariu acid la adresa autorităţilor: „Trăim vremuri absurde: te încurajează să intonezi imnuri revoluţionare, dar nu te încurajează să faci o revoluţie: te încurajează să vizionezi filmul „Întemeierea Partidului", dar nu te încurajează să fondezi un partid."Un moment crucial va avea loc anul viitor, când va fi organizat congresul partidului și când lideri tineri sau necunoscuţi încă ar putea intra în primele linii, e de părere Wenfang Tang, profesor la University of Iowa. „Ce va fi interesant va fi să observăm cum generaţiile tinere, de după 1980, vor reacţiona la această campanie propagandistică. Atitudinea lor faţă de PCC este cheia viitorului politic al Chinei."

China a devenit în 2010 a doua economie a lumii și cea mai mare consumatoare de energie din lume. În același timp este criticată la nivel mondial pentru încălcarea drepturilor omului, între cele mai cunoscute cazuri fiind înăbușirea tentativelor de revoluţie populară și arestarea activiștilor pentru drepturile omului. Religia creștină are și ea o activitate limitată în această ţară. Deși statisticile oficiale arată circa 20 de milioane de creștini, biserica subterană numără peste 120 de milioane de credincioși.