Poluarea din China face victime: la 8 ani, bolnavă de cancer pulmonar

114

Cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer pulmonar din China are numai 8 ani, scrie AFP. Medicii sunt de părere că afecţiunea fetei a fost provocată de nivelul ridicat de poluare din regiune în care locuiește.

Dr. Jie Fengdong, medic la Spitalul Oncologic Jiangsu, din Nanjing, a declarat că îmbolnăvirea tinerei a fost cauzată de expunerea pe o perioadă îndelungată la particule nocive. Fetiţa locuia în apropierea unui drum principal intens circulat din provincia de est a Jiangsu, scrie Xinhuanet, agenţia de știri oficială a Chinei.

Cazul fetiţei de 8 ani bolnavă de cancer apare după ce luna trecută nivelul crescut de poluare, cauzat de un val gros de fum, a determinat suspendarea și închiderea școlilor și a aeroportului din Harbin, capitala provinciei Heiongjiang, scrie Reuters. Din cauza norului de fum, vizibilitatea a fost redusă la numai 10 metri. În anumite regiuni, indexul care măsoară nivelul particulelor cu diametrul de 2,5 micrometri din aer (PM2.5) a depășit valoarea de 1.000 de micrograme per metru cub, în condiţiile în care atingerea pragului de 300 este considerată primejdioasă. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că nivelul PM2.5 nu ar trebui să depășească valoarea 20. Cu cât este mai mare nivelul acestui index, cu atât crește riscul dezvoltării unor afecţiuni grave de sănătate, printre care se numără bolile cardiovasculare și cancerul pulmonar, notează AFP.

În ultimii 30 de ani, numărul cazurilor de cancer pulmonar din China a crescut de patru ori, această formă de cancer ajungând să ocupe primul loc în topul tumorilor letale care fac victime în ţară, arată un raport oficial din 2008 al Ministerului Sănătăţii de la Beijing, citat de Xinhuanet. Regiunile cu cea mai crescută incidenţă a acestei afecţiuni sunt cele urbane. Una dintre cele mai importante cauze ale fenomenului este deteriorarea masivă a calităţii aerului, provocată de planul de dezvoltare rapidă a ţării, punctează AFP.