Populaţia online a Chinei a depășit jumătate de miliard

29

Numărul total al utilizatorilor de Internet din China a depăşit 500 de milioane în noiembrie 2011, ceea ce înseamnă că unul din 3 chinezi foloseşte Internetul, conform declaraţiilor de miercuri ale China Internet Network Information Center (CNNIC).

Utilizatorii de Internet broadband au ajuns la 15.509.000, o creştere de 18.6% faţă de anul trecut. Mai mult, numărul utilizatorilor de smart phone a depăşit 340 milioane, reprezentând aproximativ 65.5% din totalul persoanelor cu acces la Internet. Numărul total de domenii este de 3.413.127.

CNNIC a informat de asemenea că popularitatea site-urilor social media (în special Weibo, omologul platformei Twitter) a crescut rapid printre cele 513 milioane de cetăţeni online. Numărul microbloggerilor care s-au făcut citiţi în cyberspace a explodat – de la 63 de milioane în 2010 la peste 250 de milioane în 2011, adică jumătate din utilizatorii activi.

Acesta este un motiv serios de îngrijorare pentru guvernul chinez. În ultimele săptămâni, responsabilii cu securitatea au crescut nivelul cenzurii, cerând utilizatorilor din oraşele mari, ca Beijing şi Shanghai, să se înregistreze la secţiile de poliţie cu numele reale şi cu id-urile folosite online. Totuşi, numărul foarte mare de utilizatori şi conţinut a făcut ca demersul acesta să fie unul foarte dificil pentru poliţia online a Chinei.

În prezent, populaţia online a Chinei reprezintă un sfert dintre utilizatorii globali ai Internetului. Doar în ultimele 3 luni ale lui 2011, numărul acesta a crescut cu 50 de milioane.

Surse: The Telegraph, PC World, Gospel Herald