Studiu: Deshidratarea ne deprimă

249

Te simţi morocănos, obosit, nu te poţi concentra și nu știi de ce? Explicaţia ar putea fi una foarte simplă: nu ai băut suficientă apă.

Când corpul nu este suficient hidratat pot apărea migrene, o scădere sensibilă a bunei dispoziţii și a puterii de concentrare, susţine un studiu de mici proporţii, publicat de jurnalul medical Nutrition. Cercetătorii au monitorizat efectele unei deshidratări ușoare (cu 1% sub nivelul optim de hidratare) în cazul a 25 de femei. Deshidratarea s-a obţinut prin efectuarea de exerciţii fizice și ingerarea unui diuretic.

În urma experimentului s-a constatat că femeile care nu au băut apă nu avea performanţe mai slabe decât celelalte, însă acuzau dureri de cap, lipsă de putere de concentrare, o stare de oboseală și o dispoziţie neplăcută, atât în timpul, precum și după exerciţiile fizice.

Deși studiul nu a inclus și bărbaţi, este foarte probabil ca rezultatele să li se aplice și lor, scriu jurnaliștii de la Time. Ei sfătuiesc monitorizarea gradului de hidratare prin verificarea culorii pe care o are urina. Dacă este mai închisă la culoare, nu aproape incoloră, este un semn că e nevoie să bei mai multă apă.

Sursa: Time, Huffington Post