Școli americane îi „spionează” pe elevii obezi

8

Un grup de elevi supraponderali de la școala Bay Shore, din Long Island (SUA), vor purta, din această primăvară, dispozitive electronice de monitorizare care le vor permite oficialilor şcolii să le urmărească activitatea fizică.

Potrivit autorităţilor școlare, aparatele, asemănătoare cu ceasurile de mână, vor monitoriza pulsul, vor detecta mişcarea şi vor ţine evidenţa obiceiurilor de somn, cu scopul de a combate obezitatea. Informaţiile culese vor fi afişate pe un ecran color şi vor fi transmise unui site protejat cu parolă pe care îl pot accesa numai studenţii şi profesorii.

Ted Nagengast, membru al comisiei de atletism de la şcoala Bay Shore apreciază că „aceasta este o metodă foarte bună pentru a lupta împotriva epidemiei obezităţii. Aceste aparate le spun copiilor, în timp real, dacă sunt activi sau nu. Dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a deveni activi."

Aparatele sunt deja folosite în şcoli din St. Louis şi South Orange, New Jersey, dar utilizarea lor a provocat îngrijorarea unora dintre părinţi. Aceştia se tem că dispozitivele ar putea fi folosite fără acordul lor. "Nici nu ştiam că există aşa ceva, deşi sunt implicată în activităţile şcolii", a declarat Beth Huebner, unul dintre părinţii de la St. Louis. Ea a mai adăugat că „nu aveam nicio informaţie despre securitatea site-ului sau unde ajung în final toate aceste date".

John Whitehead, preşedintele Institutului Rutherford, spune că „ataşarea de aparate pentru monitorizarea semnalelor vitale, a alimentaţiei şi a stilului de viaţă este comparabilă cu monitorizarea dintr-un lagăr de concentrare electronic. Chiar având acordul părinţilor, această abordarea este una periculoasă."

Surse: New York Post, One news now