Coreea de Nord a sfidat din nou „strategia răbdării” pe care comunitatea internaţională o practică faţă de numeroasele încălcări de convenţii comise de liderii statului totalitar. Vineri dimineaţă, RPDC a efectuat un nou test nuclear, al cincilea și aparent cel mai puternic de până acum.

Testul a fost detectat iniţial sub forma unui cutremur cu magnitudinea de 5,3. Agenţia meteorologică din Japonia a localizat epicentrul în nord-estul Coreei de Nord, în apropiere de centrul de testare nucleară Punggye-ri și a precizat că activitatea seismică era „diferită de cea înregistrată în timpul unui cutremur normal”.

Agenţia de presă de stat din Coreea de Nord a anunţat că specialiștii de la Punggye-ri au coordonat cu succes cel mai mare test nuclear din istoria ţării, atingând o rază de acţiune mai mare decât cea a bombei care a ras Hiroshima și reușind să monteze dispozitivul nuclear pe rachete balistice.

Va mai dura destul de mult până ce surse externe să poată aprecia capacitatea dispozitivului testat. Iar ce se știe până acum diferă de la o sursă la alta. Armata sud-coreeană a comunicat că explozivul curent a fost de două ori mai puternic decât cel folosit în ultimul test nuclear realizat de ţara din nord. Atunci Phenianul declarase că ar fi folosit o bombă cu hidrogen, însă mulţi analiști s-au îndoit de acurateţea anunţului. Bomba lansată de SUA asupra Hiroshimei, în 1945, a avut o putere degajată de 15 kilotone.

În condiţiile în care oricum se anticipa iminenţa unui nou test, după ce observatori externi au notat intensificări ale activităţii la centrul de testare, reacţiile la ultima acţiune nord-coreeană au fost de contestare vehementă.

Potrivit BBC, prim-ministrul nipon, Shinzo Abe, a condamnat ferm testul și a declarat că va „protesta vehement” la Phenian. „Dezvoltarea nucleară a Coreei de Nord a devenit cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii Japoniei și subminează sever pacea și securitatea regiunii, precum și a comunităţii internaţionale.”

Președintele american, Barack Obama, a avertizat prin purtătorul de cuvânt al Casei Albe că acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord vor „avea consecinţe grave”.

China, de cealaltă parte, de fapt singurul aliat diplomatic semnificativ al Coreei de Nord, a declarat că se „opune ferm” testului și a somat Phenianul să înceteze orice acţiune care ar putea înrăutăţi situaţia. Analiștii apreciază că relaţiile dintre China și Statele Unite devin tot mai tensionate pe măsură ce China își consolidează poziţia de lider în Asia de Est. China nu dorește ca regimul nord-coreean să se prăbușească fiindcă vidul de putere generat astfel ar putea crea un haos în regiune, de care nu este în interesul Chinei să se ocupe nici SUA, nici aliaţii lor.

Cel mai probabil, viitorul apropiat rezervă Coreei de Nord noi sancţiuni economice, care o vor izola și mai mult, în dauna cetăţenilor ţării, care nu au nicio vină. Penultimul test, cel din ianuarie, a venit și el cu sancţiuni dure agreate de China la ONU. Însă sancţiuni chiar și mai drastice încă sunt posibile. De exemplu, ţările pot bloca exporturile de combustibil petrol către Coreea de Nord, mutare care i-ar paraliza economia. Tocmai de aceea, mesajul dinspre Coreea de Sud, la aflarea informaţiilor despre acest test, a fost că destinaţia spre care se îndreaptă Coreea de Nord este autodistrugerea. Un scenariu care devine tot mai realist pe măsură ce încăpăţânarea demonstrativă a dinastiei nord-coreene înteţește drama geopolitică la care asistă o lume întreagă.