Consiliul Mondial al Bisericilor: Acţiunea socială e miezul misiunii

87

Participanţii la o adunare preliminară a Comisiei Consiliului Mondial al Bisericilor privind Misiunea și Evanghelizarea Globală a petrecut o jumătate de zi în cadrul unei comunităţi care trăiește într-o groapă de gunoi de la periferia orașului Manila (Filipine).

Participanţii au vizitat groapa „Smokey Mountain", unde locuiesc, în barăci, circa 30.000 de oameni care supravieţuiesc doar cu ce găsesc prin gunoaie. Comunitatea se teme că guvernul filipinez va ordona demolarea barăcilor, întrucât vrea să construiască locuinţe pe acel teren, și se opun proiectului de construcţie. Ciocniri violente între localnici și membri ai Autorităţii Naţionale a Locuinţelor au avut loc recent în zonă, iar oamenii nu mai știu la cine să apeleze.

Bisericile din Filipine au luat poziţie faţă de politica de dezvoltare a administraţiei publice, și acuză că aceasta îi dezavantajează pe cei mulţi. „Într-o astfel de situaţie vezi oamenii care lăcuiesc în mahala, luptând pentru demnitate. Cum vedem Evanghelia lucrând aici?", a întrebat părintele Tito Loyola, reprezentant al organizaţiei Aspiring Citizens for Community Empowerment and Solidarity Inc, citat de Ekklesia.

Liderii religioși creștini au vizitat și Freedom Island, o altă zonă afectată profund de sărăcie. Participanţii și-au exprimat solidaritatea faţă de luptele pe care le au de dus locuitorii săraci ai regiunii și au apreciat activitatea bisericilor care fac lobby pe lângă autorităţi pentru ca acestea să renunţe la proiectele care îi defavorizează pe săraci. Liderii religioși care au vizitat Freedom Island au declarat că implicarea bisericilor în problema săracilor constituie o traducere a misiunii în acţiuni sociale concrete, care stau la baza „misiunii și evanghelizării autentice."