Înapoi la mama sa, la 44 de ani după ce a fost furată de „călugăriţele negre”

232

María Jesús Cebrián este a treia persoană care a reuşit să îşi întâlnească mama adevărată, după ce în urmă cu 44 de ani a fost furată de aşa zisele „călugăriţe negre", o reţea de doctori, asistente, preoţi și călugăriţe din Spania, care furau copii imediat după naştere şi îi vindeau unor familii adoptive.

Ţintele erau mamele tinere fără soţ, cele cu mulţi copii, sau însărcinate cu gemeni. Călugăriţele le spuneau că bebeluşii au murit şi le trimiteau acasă. Sute de femei au reclamat spitalele spaniole că le-au furat copiii, și că atunci când au solicitat să își vadă micuţii sau să meargă la înmormântarea lor, li s-a spus că nu se poate. Bebeluşii fuseseră vânduţi unor cupluri de credincioși devotaţi și care dispuneau de mijloace financiare, ceea ce însemna că puteau îngriji mai bine de un copil.

Povestea a fost scoasă la iveală după ce doi bărbaţi au descoperit că au fost furaţi din maternitate și vânduţi. După ce şi-au făcut povestea publică, istorisirea lor a ajuns la urechile a numeroase mame din toată Spania, care au crezut despre copiii lor că au murit la naștere. Unele au cerut deshumarea copiilor și au fost șocate să descopere că mormintele conţineau oseminte de animale, sau erau goale.

Una dintre aceste mame este şi Manuela Polo, care până la 79 de ani a încercat să dovedească că bebeluşul ei nu a murit la naştere. Între timp şi fata ei aflase că este adoptată şi o căuta. După 44 de ani cele două s-au întâlnit pentru prima dată.

„Uită-te la ea! Nu îţi dai seama că e a mea? Nu am crezut niciodată că ai murit", spune Manuela la întâlnirea cu fiica ei, conform Guardian.

Experţii intervievaţi în cadrul unui documentar BBC pe acest subiect, cred că adopţiile ilicite ar constitui aproximativ 15% dintre toate adopţiile făcute între 1960 și 1989 în Spania. Aproape 1.500 de cazuri sunt înregistrate la curţile de justiţie spaniole, dar progresul este foarte lent, multe spitale susţinând că nu mai au datele respective.