Strigăte de ajutor din Filipine

68

Filipine este o zonă predispusă dezastrelor naturale. În calea taifunului Haiyan erau zone care se aflau în reconstrucţie după un cutremur de luna trecută. Guvernul este obișnuit să dea avertismente și de această dată a recomandat evacuarea a sute de mii de persoane. Mulţi însă au rămas, crezând că vor fi apăraţi în casele lor solide și neputând ghici furia taifunului ce avea să lovească.

Acum, mai mult de 12.000 de persoane au murit și multe altele sunt încă dispărute. Mai mult de 9 milioane de filipinezi au fost afectaţi de taifun, aproximează CNN. Familiile și prietenii celor din zonele cele mai afectate se chinuie în zadar să afle dacă cei dragi mai sunt în viaţă. Toate drumurile de acces sunt blocate de rămășiţe și liniile de telecomunicaţii nu mai funcţionează.

În Tacloban, supravieţuitorii trăiesc printre cadavre și printre hoţi, care nu sunt decât oameni disperaţi să găsească apă și mâncare. Reporterii BBC și CNN care au ajuns la faţa locului descriu orașul presărat de cadavre, pe care la trei zile de la dezastru încă nu are cine să le îngroape. Oamenii le acoperă cu pături și cârpe pentru a mai masca mirosul.

În acest scenariu mai mulţi copii sunt surprinși cărând apă de la o fântână publică, lângă care sunt câteva cadavre. Apa e pusă în orice fel de recipiente care au mai rămas întregi. Oamenilor nu le pasă dacă este potabilă sau nu, o beau oricum pentru că trebuie să supravieţuiască.

Supravieţuitorii cer disperaţi ajutor. „Casa noastră a fost dărâmată. Tatăl meu a murit zdrobit sub ea. Dacă puteţi să ne aduceţi mâncare… Nu avem nimic ce mânca", cerea un supravieţuitor reporterului ABS-CBN. Un bărbat cerșea iertare pentru că nu a putut să își salveze fetiţa. „Când ne-au lovit valurile, toţi am fost despărţiţi. Nici nu am putut să o ţin (n.r. pe fiica mea)". Un alt bărbat spunea că încă încerca să îi găsească cei șase membri ai familiei. „Copilul meu a fost îngropat pe această insulă", spune el.

Naţiunile Unite au făcut un apel către toate statele membre să contribuie pentru ajutorarea sinistraţilor din Filipine. Secretarul general Ban Ki-moon a anunţat că ONU va contribui cu un fond de urgenţă de 25 de milioane de dolari. Comisia Europeană va contribui și ea cu suma de 3 milioane de euro, a anunţat duminică executivul comunitar într-un comunicat citat de AFP.

Din partea Statelor Unite pleacă portavionului George-Washington, care „transportă 5.000 de militari și peste 80 de aeronave și care se află în prezent la Hong Kong". Nava va fi însoţită de alte două crucișătoare și un distrugător, echipate cu elicoptere. Acestea se vor întâlni în zonă cu un alt distrugător, USS Lassen, și o navă de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum. Washingtonul a anunţat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari.

Marea Britanie va trimite la rândul ei un distrugător și un avion de transport militar pentru a participa la operaţiunile de salvare, a anunţat luni premierul britanic David Cameron. Echipele de salvare vor transporta corturi, alimente și provizii medicale la Tacloban, capitala insulei Leyte și oraș de coastă cu 220.000 de locuitori care este acum doar un câmp acoperit cu dărâmături și cadavre. Londra va debloca de asemenea 12 milioane de euro ca ajutor, a adăugat Cameron.

Unde puteţi dona bani prin Paypal pentru echipele de urgenţă care vor acţiona în FilipinePhilippine Red Cross The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies The Salvation Army The American Jewish Joint Distribution Committee CARE Catholic Relief Services Mercy Corps Operation Blessing International World Food Programme Action Against Hunger Habitat For Humanity Direct Relief

Niciun articol afișat