Ahmadinejad l-a demis subit pe ministrul de externe

11

Ahmadinejadi l-a demis ieri pe ministrul de externe și l-a numit în locul său pe șeful în problemele nucleare ale ţării. Gestul nu a fost însoţit de explicaţii ale președintelui iranian și nici de comentarii ale ministrului demis. 

Ahmadinejad l-a demis ieri pe ministrul de externe și l-a numit în locul său pe șeful în problemele nucleare ale ţării. Gestul nu a fost însoţit de explicaţii ale președintelui iranian și nici de comentarii ale ministrului demis.

Decizia neexplicată a lui Ahmadinejad este considerată de analiști ca o dovadă a tensiunilor interne cu privire la dezvoltarea programului nuclear iranian și impactul acestuia în plan internaţional.

Diplomatul concediat, Manouchehr Mottaki, este văzut ca un apropiat al liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei. Noul numit, Ali Akbar Salehi, este unul dintre cei 12 vicepreședinţi ai lui Ahmadinejad. „Această mișcare arată nu doar tensiunile interne, ci și prioritatea problemei nucleare ca principalul obiectiv de politică externă a Iranului", e de părere Rasool Nafisi, expert în probleme iraniene la Strayer University din Virginia. Agenţia Reuters notează opinia analistului Trita Parsi, fondatorul national Iranian American Council, care crede că numirea lui Salehi „poate indica o nuclearizare a politicii externe a Iranului".

Tensiunile între Mottaki și Ahmadinejad au fost cunoscute public din septembrie, după ce președintele și-a trimis propriii săi emisari în anumite zone cheie, fără a apela la ministerul de externe. În schimb media iraniană a raportat tensiuni în legislativul iranian conform cărora lui Mottaki i se cerea demisia pentru incapacitatea de a apăra eficient Iranul în faţa ONU.

Iranul se confruntă cu o imagine internaţională nefavorabilă și o situaţie economică internă tensionată, ca urmare a sancţiunile occidentului ce au limitat schimburile comerciale cu partenerii internaţionali.