Românii aruncă 5% din hrana cumpărată

59

Bucureştenii unui singur sector aruncă lunar 5.000 de tone de hrană. În prag de sărbători, analiştii spun că achiziţiile în exces, calcularea greşită a porţiilor şi obsesia legată de termenele de valabilitate sunt doar câteva din cauzele risipei de alimente.

În fiecare zi, românii aruncă cel puţin 400 de grame de mâncare. Altfel calculat, dintr-un coş de hipermarket, românul aruncă 5% din mâncare la o achiziţie, estimează Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). "Dacă greşeşte şi cumpără mai mult decât trebuie, săptămâna următoare e mai atent," crede preşedintele FSIA. Potrivit estimărilor sale, românii cheltuie aproximativ 60% din câşigurile lor pe hrană.

Gunoiul menajer al românilor dintr-un singur sector al Capitalei se ridică la 10.000 de tone, în medie, pe lună. Din acesta, 4.000-5.000 sunt numai resturile de mâncare, apreciază Stelian Minea,de la Departamentul Menajer al companiei Rosal, citat de ziarul Gândul.

Sărbătorile crează mediul propice pentru supraachiziţii, însă sociologii observă că efectul acestui fenomen se face resimţit mai mult la oraş, decât la ţară. "În gospodăria tradiţională nimic nu se aruncă, resturile alimentare fiind valorificate drept hrană pentru animale," explică sociologul Alfred Bulai. "La oraş însă, cultura modernă pune presiune pe consumator, care renunţă la un lucru nu pentru că s-a uzat fizic, ci pentru că s-a uzat moral. Asta se întâmplă şi cu alimentele," conchide Bulai.