Azi este termenul-limită pentru negocierile privind programul nuclear al Iranului

111

În negocierile cu Iranul, eșecul rămâne o opţiune, titrează Politico în ediţia de ieri. Astăzi expiră termenul până la care negociatorii americani și-au autoimpus să ajungă la un acord cu Iranul în privinţa programului de îmbogăţire nucleară.

Miniștrii de externe din grupul 5+1, reunit zilele acestea la Lausanne, în Elveţia, au negociat, în anticiparea termenului-limită, renunţarea la sancţiunile economice aspre aplicate Iranului în schimbul garanţiei acestuia că își va stopa programul nuclear.

Iranul insistă că acest program este întreţinut în scopuri pașnice, însă marile puteri ale lumii se tem că ţara urmărește, de fapt, producerea de combustibil pentru arme nucleare.

Negociatorii (în rândul cărora se găsesc reprezentanţii SUA, Marii Britanii, Franţei, Chinei, Rusiei, Germaniei și ministrul iranian pentru Relaţii Externe, Javad Zarif) au avansat mai mult ca niciodată în rezolvarea tensiunilor privind programul iranian, notează BBC. Progresul cuprinde pașii pentru diminuarea și monitorizarea programului de îmbogăţire a uraniului, însă negociatorii încă mai trebuie să se pună de acord în privinţa ritmului de ridicare a sancţiunilor și a naturii restricţiilor care vor rămâne în vigoare.

Momentan se știe despre termenii negocierii că ar viza limitarea strictă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru cel puţin 10 ani. Iranul a solicitat anularea tuturor restricţiilor după această perioadă de 10 ani. Grupul 5+1 vrea în schimb anularea progresivă a restricţiilor, în 5 ani ulteriori deceniului de restricţii.

Iranul dorește suspendarea sancţiunilor ONU imediat după ajungerea la un acord. Grupul 5+1 consideră că sancţiunile ar trebui ridicate în etape, păstrând restricţiile privind importul de tehnologie care are legătură cu industria nucleară.

Atât Statele Unite, cât și aliaţii europeni doresc un mecanism care să permită reinstituirea rapidă a sancţiunilor ONU în cazul în care Iranul nu își respectă angajamentul. Rusia se pare că a acceptat acești termeni, însă dorește să aibă garanţia dreptului de veto pentru Consiliul său de Securitate, a rezumat BBC.

Foto: Wikimedia