Christian Post: Doi creștini iranieni, somaţi de judecători să renunţe la credinţa lor

281

Doi credincioși creștini iranieni, un bărbat și o femeie, au fost condamnaţi la închisoare după ce au participat la o întâlnire într-o biserică privată („de casă”), unde au discutat aspecte ale doctrinei creștine, a anunţat pe site-ul său organizaţia umanitară americană Christian Solidarity Worldwide.

Sahib Fadaie și Fatime Bakhteri au fost audiaţi joi în Teheran în cadrul ultimului apel din procesul lor. Judecătorii care au prezidat procesul, Hassan Babaee și Ahmad Zargar, i-ar fi somat pe cei doi să renunţe la credinţa lor, dar aceștia au refuzat, scrie publicaţia evanghelică Christian Post.

Credincioșii, acuzaţi că „au diseminat propagandă împotriva regimului”, așteaptă verdictul final după ce, în septembrie, Fadaie a fost condamnat la 1 an și jumătate de închisoare și 2 ani de arest la domiciliu, iar Bakhteri a fost condamnată la 1 an de închisoare. Fadaie execută în prezent o sentinţă mai veche, de 10 luni de închisoare, alături de alţi trei credincioși creștini acuzaţi cu toţii de „uneltire sionistă împotriva statului”.

Directorul executiv al organizaţiei Christian Solidarity Worldwide a afirmat că arestarea și condamnarea celor doi nu constituie doar o încălcare a libertăţii religioase, ci și o „incriminare a credinţei creștine, pe care Constituţia iraniană pretinde că o recunoaște”. “Este profund îngrijorător”, a declarat Mervyn Thomas, că judecătorii Babaee și Zargar prezidează apelul creștinilor, mai ales având în vedere somaţia pe care au adresat-o acuzaţilor, de a se lepăda de credinţa lor”. Reprezentantul organizaţiei insistă că cei doi creștini merită un proces echitabil și că verdictul împotriva lor trebuie anulat.

Situaţia creștinilor din Iran este dificil de încadrat într-un tipar. Particularităţile doctrinare ale diferitelor confesiuni par să vulnerabilizeze în mod deosebit anumiţi creștini și să îi protejeze pe alţii. Pentru unele confesiuni adepte ale unui așa-numit creștinism sionist, evreii din Israel au un rol deosebit în evenimentele premergătoare celei de-a doua veniri a lui Hristos. Aceștia cred că etnicii evrei trebuie încurajaţi să se întoarcă în Israel și că evreii din Israel trebuie încurajaţi să devină creștini, aceasta fiind totodată considerată o împlinire a profeţiei biblice. Guvernul iranian, în schimb, nu recunoaște nici măcar legitimitatea Israelului ca stat.

Creștinii din ramura răsăriteană, mai exact armenii, care nu împărtășesc interpretarea escatologică a creștinilor evanghelici sioniști, nu doar că par a fi feriţi de persecuţia pe care o acuză primii, dar chiar au un loc bine definit în societatea iraniană. Armenii sunt printre cei mai vechi creștini din lume și, la nivel naţional, reprezintă circa 1% din populaţia majoritar islamică a Iranului. Cei mai mulţi creștini din Iran sunt concentraţi în capitală, în Teheran, acolo unde agenţia de presă ISNA (considerată o sursă de informare relativ independentă, deși este parţial finanţată de guvernul iranian) a surprins în fotografii forfota de Crăciun din cartierele creștine ale Teheranului, care pare să îi fi atras chiar și pe locuitorii musulmani ai orașului.