Harta care arată cum se deplasează aerul poluat în Europa

410

Deplasarea dioxidului de azot pe continentul european este redată de o hartă animată, realizată de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), din Reading, Marea Britanie.

Harta acoperă perioada 5 – 10 ianuarie și demonstrează că „poluarea nu are respect pentru graniţele naţionale”, scrie BBC.

Cercetătorii s-au folosit de informaţiile prin satelit și de măsurătorile la suprafaţa solului pentru a oferi imaginea poluării cu azot în timp real, dar au luat în calcul și modelele climatice ale atmosferei și condiţiile meteorologice.

Animaţia prezintă atât concentraţia, cât și mișcarea în atmosferă a NO2, gazul cu efect de seră emanat de „suspecţii obișnuiţi” – gazele de eșapament ale autovehiculelor și combustibilii fosili rezultaţi din activitatea industrială.

Orașele mari, precum Madridul, Parisul, Moscova și Londra, se văd prima dată pe hartă, a declarat Richard Engelen, director adjunct CAMS.

„Apoi veţi vedea mai multe zone industriale, cum ar fi cele din Germania, dar și din Marea Britanie. Veţi vedea și acele zone în care există infrastructuri de trafic foarte dense, cum ar fi Olanda și Belgia, unde există trafic intens datorită celor două mari porturi Rotterdam și Antwerp. Acestea sunt sursele de emisie care apar mereu”, a adăugat Engelen.

Pe hartă pot fi urmărite emisiile care provin de la navele care circulă între strâmtoarea Gibraltar și Marea Mediterană, Alpii și Pirineii jucând rolul de bariere pentru mișcarea poluării. În nordul Italiei, munţii Alpi captează emsiile generate în Valea Po, regiunea fiind una dintre cele mai poluate din Europa.

Copernicus furnizează permanent un flux de date privind calitatea aerului, monitorizând nu doar nivelul de NO2, ci și pe cel al altor agenţi poluanţi ai aerului. Aceste date vor fi disponibile publicului și companiilor prin intermediul aplicaţiilor de smartphone, dar vor fi puse și la dispoziţia decidenţilor politici.

„Suntem unici în lume în ceea ce privește observaţiile pe care le facem. Este un exemplu foarte bun de colectare a resurselor la nivel european pentru a oferi produse pe care nicio ţară singură nu le-ar putea dezvolta”, a precizat Vincent-Henrich Peuch, șeful CAMS.

Aerul poluat provoacă în jur de 500.000 de decese premature în Europa în fiecare an, potrivit Agenţiei Europene de Mediu, nivelurile de poluare ameliorându-se lent în Uniunea Europeană, dar menţinându-se încă deasupra standardelor UE și ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Poluarea aerului este un criminal invizibil și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a aborda cauzele”, a declarat Hans Bruyninckx, șeful agenţiei.