UE adoptă reguli mai stricte privind laptele pentru sugari

14

Parlamentul European a adoptat joi un proiect de lege care va înăspri regulile privind etichetarea şi conţinutul laptelui pentru sugari şi a mâncării pentru persoanele cu intoleranţă la gluten sau care au o dietă cu conţinut redus de calorii.

Actualizarea a fost propusă ca urmare a problemelor întâmpinate de către consumatori şi autorităţi în diferenţierea dintre alimentele destinate consumului general şi cele pentru grupuri specifice, relatează AFP.

Eurodeputata Daciana Sârbu şi-a exprimat preocuparea în special faţă de problema etichetării şi a promovării publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari şi copiii de vârstă mică, şi în special faţă de chestiunea promovării agresive a utilizării laptelui praf în detrimentul alăptării.

Conform noilor reglementări, etichetele pentru toate preparatele pe bază de lapte pentru sugarii de până la 12 luni nu trebuie să includă poze cu copii sau imagini care ar putea idealiza utilizarea produsului.

PE va propune Comisiei Europene să revizuiască actuala situaţie legală complexă a laptelui destinat copiilor între 12 şi 36 de luni (aşa-numitele 'formule de început') şi să propună noi măsuri pentru acestea, dacă e necesar.

Parlamentul s-a mai declarat îngrijorat de faptul că din ce în ce mai multe produse sunt etichetate ca fiind alimente dietetice destinate reducerii greutăţii. Noile reglementări ar trebui să acopere produsele utilizate în regimurile sărace în calorii (între 800 şi 1.200 kcal pe zi) şi regimurile foarte sărace în calorii (între 400 şi 800 kcal pe zi). Textul adoptat cuprinde şi noi reglementări privind informaţiile referitoare la conţinutul de gluten.