Liderii iranieni cer populaţiei să iasă masiv la votul pentru parlament

5

Astăzi au loc alegerile parlamentare în Iran. Aproximativ 48 de milioane de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 290 de deputaţi ai legislativului de la Teheran.

Aproximativ 48 de milioane de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 290 de deputaţi ai legislativului de la Teheran.Pentru „a oferi un Parlament puternic şi popular" ţării, preşedintele Ahmadinejad a făcut apel la mobilizare, iar ministrul Apărării, Ahmad Vahidi, a subliniat că, „cu cât va fi mai mare rata de participare, cu atât va fi consolidată securitatea ţării", conform Mediafax.

„Miza este dacă este susţinut sau nu Ahmadinejad", a explicat profesorul de ştiinte politice de la Universitatea Teheran, Sadegh Zibakalam. „Este o rivalitate între Ahmadinejad, pe de o parte, si liderul suprem pe de alta (…), nu deschisă şi nu directă, desigur", conform CNN .

Aproape 3.400 de candidaţi concurează la aceste alegeri, boicotate de principalele mişcări ale opoziţiei reformatoare, în semn de protest faţă de represiunea severă căreia i-au căzut vicitme de la realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în 2009.

În timp ce Iranul este supus unei presiuni internaţionale în creştere privind programul său nuclear controversat, principala problemă a regimului de la putere este de a asigura o participare cât mai ridicată la vot.