Imaginile șocante de pe pachetele de ţigări, interzise în SUA

38

Un judecător din Statele Unite a blocat o reglementare federală, care prevedea printarea pe pachetele de ţigări a unor imagini care să-i avertizeze pe consumatori în legătură cu efectele fumatului. Acestea urmau să fie introduse pînă în luna septembrie 2012, dar a fost contestată de companiile de tutun.

Judecătorul districtual Richard Leon, din Washington, a luat această decizie deoarece, dupa părerea lui, imaginile care trebuiau să fie tipărite pe pachete, reprezentând un cadavru de fumător cusut și o imagine cu plămâni bolnavi, ar încălca libertatea de opinie. În plus, spune judecătorul, nu este nicio dovadă cum că acel cadavru de pe masa de autopsie ar aparţine, într-adevăr, unui fumător.

Reprezentanţii FDA (Federal Drug Administration) sunt de părere că informarea privind riscurile fumatului este mai importantă decât libertatea de opinie a producătorilor de ţigări.

Judecătorul Leon este însă de părere că guvernul american poate găsi și alte metode prin care să descurajeze fumatul, cum ar fi reclamele antifumat sau creșterea accizelor la tutun.