Raport AIEA: Iranul fabrică arme nucleare

136

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat un raport despre programul nuclear al Iranului, exprimându-şi „îngrijorările serioase" în legătură cu acest program şi susţinând că are informaţii „credibile" cum că Iranul ar fabrica arme nucleare.

Oficialii AIEA au fost informaţi, cu documente şi alte dovezi obţinute de serviciile secrete şi de experţi în activităţi nucleare, de faptul că regimul de la Teheran a ajuns la capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară.

Iranul şi-ar dezvolta programul de arme nucleare la baza militară din Parchin, situată la 30 kilometri de capitala Teheran. Baza de la Parchin serveşte la dezvoltarea de arme şi de material explozibil, fiind formată din sute de structuri şi de tunele şi buncăre fortificate, pentru a experimenta exploziile, spun autorii raportului.

„Raportul este cuprinzător, credibil, şocant şi alarmant", a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, citează CNN.

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian, a criticat raportul şi l-a catalogat ca fiind o invenţie a SUA. „Statele Unite, care dispun de 5.000 de bombe atomice, ne acuză cu neruşinare că fabricăm arma atomică, dar ei trebuie să ştie că, dacă noi vrem să tăiem mâna pe care au întins-o peste lume, nu avem nevoie de bomba atomică," a declarat Ahmadinejad. „Vrem să ne atingem obiectivele folosind gândirea, cultura şi logica", a adăugat preşedintele iranian, acuzând Statele Unite că fură bogăţiile popoarelor şi le umilesc.

Deşi AIEA a atras atenţia Iranului de ani de zile să înceteze programele de dezvoltare nucleară, noul raport arată că există un program de cercetare secret, mult mai ambiţios şi mai bine organizat decât s-a presupus până acum.

„Programul iranian nu s-a oprit niciodată. (…) După 2003, au fost alocaţi bani unor programe de cercetare nucleare, mascate în instituţii civile", a spus David Albright, fost oficial al AIEA.

(Foto: Dreamstime)