Ţara care a hotărât să renunţe la Internet

142

Iranul se pregătește pentru cea mai agresivă măsură de cenzură de până acum, scrie Wall Street Journal. Țara plănuiește să instaleze un așa numit „Internet naţional" care, potrivit aceleiași publicaţii, ar urma să deconecteze spaţiul cibernetic iranian de restul lumii.

Iranul se pregătește pentru cea mai agresivă măsură de cenzură de până acum, scrie Wall Street Journal. Ţara plănuiește să instaleze un așa numit „Internet naţional" care, potrivit aceleiași publicaţii, ar urma să deconecteze spaţiul cibernetic iranian de World Wide Web.

Conducerea Iranului vede în acest proiect o măsură de finalizare a luptei pentru controlul Internetului, spun observatori ai fenomenelor ce ţin de guvernarea Iranului.

Prezentat ca un serviciu accesibil din punct de vedere al costurilor și ca o manieră de promovare a codurilor morale islamice, noul serviciu de Internet ar urma să fie instalat la nivelul întregii ţări în aproximativ doi ani, susţine Reza Bagheri Asl, directorul Institutului de Cercetare în cadrul Ministerului Telecomunicaţiilor din Iran.

Iniţiativa face parte dintr-un efort mai amplu de combatere a ceea ce regimul iranian consideră o ameninţare serioasă: invazia online a ideilor, culturii și influenţei vestice.