UE avertizează, Iranul ridică din umeri

33

Săptămâna aceasta preşedinţele Franţei, cancelarul Germaniei şi primul ministru al Angliei au decis ca, împreună, să ceară Iranului să renunţe la programul nuclear.

Liderii europeni Angela Merkel, David Cameron şi Nicolas Sarkozy au cerut încă o dată Iranului să suspende „imediat" programul nuclear, după ce Uniunea Europeană a adoptat noi sancţiuni împotriva Teheranului. Într-un comunicat comun, ei afirmă: „nu avem nimic cu poporul iranian. Dar liderii iranieni nu au putut restabili încrederea în comunitatea internaţională în legătură cu programul nuclear".

Preşedintele Barack Obama a declarat luni că „aplaudă" sancţiunile fără precedent anunţate de Uniunea Europeană împotriva Iranului şi Teheranului, din cauza programelor lor nucleare. Decizia liderilor UE de a impune un embargou petrolier în etape împotriva Iranului demonstrează „o dată în plus unitatea comunităţii internaţionale în faţa gravei ameninţări pe care o reprezintă programul nuclear iranian", a apreciat preşedintele, care a promis că ţara sa „va continua să impună noi sancţiuni pentru intensificarea presiunii asupra Iranului".

Dacă rapoartele media sunt corecte, Israelul împărtăşeşte părerea Uniunii Europene şi a Stetelor Unite cu privire la măcurile împotriva Iranului. Editorialele şi articolele de opinie israeliene înclină către stilul şi abordarea pe care le aveau jurnaliştii în urmă cu 10 ani, atunci când o ţară Orientul Mijlociu era pe punctul de a obţine arme de distrugere în masă – care cu siguranţă ar fi fost folosite pentru a ameninţa securitatea mondială.

De partea cealaltă a baricadei, Iranul a acuzat liderii europeni că duc un „război psihologic" după ce UE a interzis importurile de petrol din Iran. Republica islamică, care neagă în continuare că este în curs de a construi o armă nucleară, sfidează eforturile şi deciziile europene. Unii iranieni chiar au reînnoit ameninţările că vor împiedica exporturile de petrol din zona Golfului Persic şi au avertizat că vor ataca ţinte americane din toată lumea dacă Washingtonul foloseşte forţa pentru a realiza o blocadă şi de a împiedica bunul mers al acestui drum comercial vital.

Surse:Mediafax1, Mediafax 2, The Christian Science Monitor, Yahoo! News