Economia Japoniei a intrat în recesiune

70

Economia Japoniei, aflată pe locul al treilea la nivel mondial, a intrat în recesiune după dezastrul care a lovit ţara în martie anul acesta, confirmând temerile analiștilor.

Conform datelor oferite de guvern, PIB-ul a scăzut cu 0,9% în primul trimestru, ceea ce la nivel anual reflectă o scădere cu 3,7%. Japonia a intrat în recesiune, înregistrând două trimestre consecutive de declin. La finalul anului 2010, Japonia a pierdut locul doi în topul economiilor lumii în faţa Chinei.

„Puterea economică a Japoniei scade treptat", a confirmat Masaaki Shirakawa, guvernatorul Băncii Japoniei, în faţa unei comisii parlamentare. Și ministrul economiei, Kaoru Yosano, a arătat că „economia Japoniei va rămâne slăbită pentru moment", dar a încurajat totuși mediul economic, afirmând că „economia are puterea de a reveni".

Cele mai afectate sectoare sunt consumul și exporturile. Îngrijorările cele mai mari privesc consumul privat, care a scăzut cu 0,6%, arătând că populaţia a redus masiv cheltuielile după cutremur. Consumul privat acoperă aproximativ 60% din economia japoneză și reprezintă astfel cel mai mare contributor al scăderii din primul trimestru. În ceea ce privește exporturile, acestea au fost serios afectate de incapacitatea de producţie, iar costurile importurilor au crescut. Producţia industrială a scăzut cu 15.3% în luna martie, reprezentând cea mai drastică scădere lunară din istoria ţării.