Împăratul Japoniei a efectuat un ritual de informare a zeilor cu privire la abdicarea sa

248

Împăratul Akihito s-a rugat la un sanctuar japonez ca parte dintr-un ritual menit să le comunice zeilor șintoiști viitoarea lui abdicare, informează Religion News.

Împăratul Akihito al Japoniei (85 ani) va abdica la 30 aprilie, urmând ca prinţul moștenitor Naruhito să urce pe tronul Crizantemei, la 1 mai. Akihito a preluat tronul Crizantemei în 1989, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, devenind astfel cel de-al 125-lea împărat al Japoniei.

Joi, împăratul Akihito a efectuat ritualul „Shinetsu no Gi” la Marele Altar Ise, din vestul Japoniei, ca parte din procesul de succesiune. Îmbrăcat în frac, împăratul s-a îndreptat spre altar, însoţit de doi oficiali de la palat, purtând două piese simbolice din tezaurul imperial: sabia și bijuteria. O a treia piesă, o oglindă, este păstrată în interiorul altarului. Împăratul Naruhito va primi cele trei piese de tezaur după succesiune.

La ceremonie a participat și Sayako Kuroda, fiica cea mică a împăratului, care a părăsit Casa Imperială în anul 2005, atunci când s-a căsătorit cu un bărbat de rând. Sayako Kuroda a luat parte la ceremonie în calitate de primă preoteasă a altarului.

Altarul Ise a fost un centru al închinării imperiale în timp ce Japonia era antrenată în război și a rămas un loc important pentru liderii politici de astăzi. Împăraţii Japoniei considerau cândva că sunt descendenţii direcţi ai zeiţei soarelui, Amaterasu, reprezentată la Ise și aflându-se deasupra celor 8 milioane de zei ai tuturor lucrurilor, sau yaoyorozu, cum sunt numiţi în șintoism.

Doar familia imperială participă la ritualuri la Marele Altar Ise, iar împăratul Japoniei era, până în 1945, prim-preot. Istoria șintoismului se suprapune cu cea a Japoniei și este caracterizată de o reverenţă deosebită faţă de natură și faţă de poporul nipon.

În istoria ultimeleor două secole, niciun împărat japonez nu a mai abdicat. Însă progresul medicinei, tradus într-o creștere semnificativă a speranţei de viaţă, a pus în discuţie conceptul de monarh pe viaţă.

În ultimii șase ani, mai mulţi împăraţi și chiar un papă au decis să abdice. În anul 2013, papa Benedict a anunţat că renunţă la funcţie, acuzând probleme de sănătate. În același an, regele Belgiei, Albert al II-lea (79 de ani), a anunţat și el abdicarea, după 20 de ani pe tronul ţării. Tot în 2013, regina Beatrix a Olandei a abdicat la 74 de ani, dorind să fie înlocuită de fiul său Willem Alexander. Tot în favoarea fiului a abdicat și regele Carlos al Spaniei, după 39 de ani pe tron. Șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani din Qatar a abdicat la 61 de ani, după 18 ani pe tron.